Hlavní obsah

Princ si objednal vraždu novináře. Americké senátory přesvědčila šéfka CIA

Foto: Shutterstock.com

Džamál Chášakdží.

Reklama

Skupina amerických senátorů dala najevo, že nepochybuje o podílu saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána na vraždě novináře Džamála Chášakdžího. Zákonodárci mluvili s novináři poté, co je se zjištěními svých lidí seznámila šéfka Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová.

Článek

Skupina amerických senátorů došla k závěru, že saúdský korunní princ Muhammad bin Salmán je zodpovědný za vraždu novináře Džamála Chášakdžího, který byl zabit na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu. K závěru senátoři dospěli po briefingu šéfky CIA Giny Haspelové.

Američtí zákonodárci se již dříve vyjadřovali na adresu nástupce saúdskoarabského trůnu kriticky, po setkání s Haspelovou si však členové senátního zahraničního výboru zcela přestali brát servítky.

Republikánský senátor Bob Corker, který předsedá senátní komisi pro zahraniční vztahy po briefingu řekl CNN, že Muhammad bin Salmán objednal a dohlížel na vraždu Chášakdžího. „Kdyby byl postaven před porotu, byl by odsouzen za vraždu během zhruba třiceti minut," řekl Corker.

„Museli byste ze sebe dělat hlupáky, abyste nedospěli k závěru, že to bylo zorganizováno lidmi, kterým dával příkazy MBS," řekl médiím senátor Lindsay Graham, přičemž použil princovy iniciály. Muhammada bin Salmána označil za „blázna" a „nebezpečného" člověka.

Otázka odpovědnosti za vraždu novináře vrazila klín mezi Bílý dům a Senát, ve kterém mají většinu republikáni, a který prezidentovi Donaldu Trumpovi obyčejně poskytuje podporu.

Donald Trump již delší dobu čelí kritice za to, že je k Saúdské Arábii, potažmo přímo ke korunnímu princi Salmánovi příliš shovívavý. Trump opakovaně princovu vinu buď nepřímo odmítal, nebo se věc snažil zlehčovat. K případu například dříve řekl, že by „možná měl být shledán odpovědným celý svět, protože svět je krutým místem." Americký ministr zahraničí Mike Pompeo později oficiálně prohlásil, že neexistuje přímý důkaz spojující saúdského korunního prince Muhammada bin Salmána s vraždou saúdskoarabského novináře Džamála Chášakdžího. Salmána ale za objednavatele vraždy označila podle Washington Post americká zpravodajská služba CIA.

Chášakdží přišel o život na začátku října na saúdskoarabském konzulátu v Turecku a jeho vražda vyvolala mezinárodní skandál a napětí ve vztazích mezi Rijádem a Ankarou i západními zeměmi včetně USA. Odvetné kroky kvůli vraždě proti Saúdské Arábii podnikly kromě USA například Německo, Francie či Kanada. Saúdská Arábie vraždu po prvotním popírání přiznala, jakoukoli spojitost prince se zločinem však odmítá.

Reklama

Doporučované