Hlavní obsah

Princ William a vévodkyně Kate nechali pokřtít prince Louise. Obřadu se nezúčastnila královna

Prince Louise křtil arcibiskup Justin Welby.Video: Reuters

 

Reklama

Alžběta II. společně se svým manželem princem Philipem křest svého pravnoučete vynechali. Podle dostupných informací důvod neúčasti nesouvisel s jejich zdravotním stavem.

Článek

Princ Louis, třetí potomek vévody a vévodkyně z Cambridge a v pořadí pátý následovník britského trůnu, byl dnes pokřtěn při soukromém ceremoniálu v Londýně v královské kapli v paláci svatého Jakuba. Prince křtil arcibiskup z Canterbury Justin Welby.

Na křtu svého pravnoučete však chyběli královna Alžběta a princ Philip, s předstihem o tom v pondělí informoval Kensingtonský palác. Britská tisková asociace uvedla, že absence páru není způsobena zdravotními problémy a jde o oboustrannou dohodu mezi královnou a rodiči dítěte.

Princ Louis měl na sobě ručně vyrobenou repliku královského křestního roucha, které vzniklo v roce 1841 u příležitosti křtu nejstarší dcery královny Victorie. Obklékaly ho děti na všech královských křtech do roku 2008. Poté královna pověřila svou švadlenu Angelu Kellyovou, aby vytvořila repliku ve snaze zachovat originál.

Po mši se hosté zúčastnili soukromého posezení v Clarence House, kde bydlí princ Charles a jeho manželka Camilla. Kromě čaje se podával dort totožný s tím, který měli princ William a vévodkyně Kate, na své svatbě v roce 2011.

Princ Louis se narodil 23. dubna a je mladším bratrem čtyřletého prince George a tříleté princezny Charlotte.

Reklama

Doporučované