Hlavní obsah

Princ William rozdal první ekoceny. Milion liber si odnáší Milán i Kostarika

Foto: Profimedia.cz

Vévoda a vévodkyně z Cambridge na zeleném koberci Earthshot Prize.

Reklama

V neděli proběhl první ročník Earthshot Prize neboli předávání enviromentálních cen, které zavedl britský princ William. Mezi vítězi, z nichž si každý odnesl jeden milion liber, bylo i město Milán nebo stát Kostarika.

Článek

„Příliš dlouho jsme nedělali dost, abychom ochránili planetu pro vaši budoucnost. Během příštích 10 let budeme jednat. Budeme hledat řešení pro opravu naší planety,“ vyzval princ William na nedělním předávání cen mladé lidi, aby se nevzdávali své naděje v budoucnost. Iniciativa, kterou založil, má podle něj vnést do klimatické debaty trochu optimismu.

Laureáti prvního ročníku dostali ocenění v rámci pěti různých kategorií. Jednou z oceněných je Kostarika, která cenu získala za svůj program, jenž platí obyvatelům státu za obnovu přírodních ekosystémů. Ocenění pak obdržel i Milán díky boji proti plýtvání jídlem a vytvoření středisek, která předávají nespotřebované jídlo lidem, jež ho potřebují.

Cena dále putuje rovněž indické firmě, která vyvinula přístroj k přeměně zemědělského odpadu na hnojivo, aby zemědělci nevypalovali svá pole a neznečišťovali tak ovzduší. Radovat se mohou i dva přátelé z Baham, kteří vyvinuli způsob, jak velmi rychle pěstovat korály odolné vůči klimatickým změnám. Oceněna byla i technologie, pomocí níž v Thajsku přeměňují obnovitelnou energii na ekologický vodík.

Pětici oceněných vybrala porota, ve které zasedl například populární britský přírodovědec David Attenborough nebo herečka Cate Blanchettová. Předávání cen se pak účastnila řada dalších hvězd včetně hereček Emmy Watsonové či Emmy Thompsonové. Na večeru vystoupili hudebníci jako Ed Sheeran nebo kapela Coldplay.

Elektrickou energii přitom produkovalo 60 cyklistů šlapajících na kolech, popsal server BBC News, podle něhož žádná z celebrit do Londýna necestovala letadlem a na stavbu pódia organizátoři nepoužili žádné plasty. Hosty rovněž požádali, aby při výběru oblečení brali ohled na životní prostředí. Například Watsonová přišla oděna do recyklovaných šatů vyrobených z deseti různých kusů oblečení z charitativního second handu.

Britská královská rodina se již několikrát na podporu boje za klima vyjádřila. Minulý týden si princ William dokonce rýpl do miliardářů a vesmírné turistiky. „Potřebujeme, aby se některé z nejlepších mozků a myslí na světě soustředily na opravu této planety, ne na snahu najít nové místo, kam bychom mohli jít a pak tam žít,“ nechal se ve čtvrtek slyšet princ William v rozhovoru s britskou BBC. Kritika tak zjevně mířila směrem na Jeffa Bezose, Elona Muska a Richarda Bransona, jejichž firmy se předhánějí v pokrocích týkajících se vesmírné turistiky.

Princ svým postojem jde ve šlépějích svého zesnulého dědečka prince Philipa, manžela královny, i svého otce a následníka trůnu prince Charlese. Jak upozorňuje agentura Reuters, Charles k opatřením na zastavení změny klimatu a škod na životním prostředí vyzýval již dlouho předtím, než se téma stalo předmětem celosvětových debat.

Podle zpráv médií sdílí s vnukem podobný názor i královna Alžběta II., jejíž slova byla ve čtvrtek zachycena na nahrávce během oficiální návštěvy Cardiffu, kde svou činnost zahajoval velšský parlament. Během hovoru se svou snachou Camillou, vévodkyní z Cornwallu, a předsedkyní parlamentu Elin Jonesovou, totiž přišlo na řadu také téma blížící se COP26.

Jde o konferenci OSN o změně klimatu ve skotském Glasgow a královna podle svých slov „stále neví, kdo přijde“. Na nahrávce, jejíž části jsou místy jen těžko slyšitelné, navíc královna říká, že ji rozčiluje, když světoví lídři „mluví, ale nečiní“. Podobné poznámky již bylo možné slyšet i z úst některých ekologických aktivistů.

Reklama

Doporučované