Hlavní obsah

Prince Harryho k odchodu z královské rodiny přiměli novináři

Foto: Profimedia.cz

Komik James Corden a britský princ Harry.

Reklama

Britský princ Harry odešel od královské rodiny, protože britský tisk „ničil“ jeho duševní zdraví. Harry a jeho manželka vévodkyně Meghan se s britským bulvárním tiskem potýkají dlouhodobě.

Článek

V rozhovoru s bavičem Jamesem Cordenem, který britského prince Harryho podle CNN ukázal v novém světle, Harry hovořil o strastech královského života a odchodu z Londýna. Uvedl, že se rozhodl, že „z toho musel (svou) rodinu dostat a že dal přednost královskému životu zpodobněnému v televizním seriálu Koruna před tím, který je běžně zobrazován v britském tisku.“

„Všichni víme, jak se britský tisk dokáže chovat. Ničilo to mé duševní zdraví. Přišlo mi to toxické. Udělal jsem tedy to, co by udělal jakýkoli manžel a jakýkoli otec,“ řekl Harry v pořadu.

Princ Harry a jeho manželka Meghan měli potíže s bulvárem opakovaně. V roce 2019 například princ podal žalobu na vydavatele britského bulvárního deníku The Sun kvůli údajnému nelegálnímu odposlouchávání hlasové schránky. Letos v únoru Meghan zaznamenala dílčí úspěch se žalobou na vydavatele bulvárního listu Mail od Sunday, který zveřejnil její soukromý dopis otci.

Devětatřicetiletá vévodkyně ze Sussexu zažalovala společnost Associated Newspapers poté, co Mail on Sunday v únoru 2019 zveřejnil v pěti článcích ručně psaný dopis jejímu otci Thomasi Markleovi ze srpna 2018. Dopis vévodkyně napsala po svatbě s britským princem v roce 2018. Médiu dopis předal sám Markle, s nímž vévodkyně nemá dobré vztahy.

Během natáčení s Cordenem, ve kterém pár cestoval kolem Los Angeles v autobuse, Harry odhalil, že sledoval seriál Koruna. „Se seriálem jsem mnohem spokojenější, než když vidím příběhy psané o mé rodině, manželce nebo o sobě,“ řekl.

„Nepředstírají, že jde o zprávy, je to fiktivní,“ dodal Harry k seriálu, o němž ostatní členové královské rodiny příliš často nehovoří. „Ale je to volně založeno na pravdě. Samozřejmě to není striktně přesné, ale nabízí přibližnou představu o životním stylu a o tlacích ohledně kladení povinností a služeb nad rodinu a všechno ostatní,“ uvedl Harry.

Loni v březnu se princ s manželkou Meghan zřekli svých oficiálních povinností coby členů královské rodiny a Harry dal najevo, že upřednostňuje osobní svobodu a nezávislost na veřejných financích. Nyní žije se synem Archiem v Kalifornii. Koncem minulého týdne dvojice oznámila, že čeká druhého potomka.

Zpráva o druhém dítěti přichází poté, co Meghan v listopadu v názorovém článku v americkém listu The New York Times (NYT) napsala, že v červenci potratila. Zveřejněním této informace chtěla pomoci dalším, kdo si prošli stejnou zkušeností. „Tiskla jsem k sobě své prvorozené dítě a věděla jsem, že přicházím o druhé,“ napsala.

Život s Meghan v LA je podle Harryho „trochu jiná verze, ale pokračování toho, co jsme stejně dělali ve Velké Británii“. „Můj život bude vždy o veřejné službě a Meghan se k tomu dobrovolně přihlásila. Děláme to rádi. (…) Nikdy to nebylo o odcházení. Byl to spíše krok dozadu než odstoupení. Bylo to opravdu obtížné prostředí,“ řekl Harry a dodal, že „nikdy neodejde“, bez ohledu na „jakákoli rozhodnutí, která královská rodina učiní“.

Harry také zmínil, že od svého přesunu do USA pár několikrát hovořil s královnou a princem Phillipem skrze aplikaci Zoom. „Několikrát jsme s nimi mluvili, viděli Archieho pobíhat okolo,“ řekl Harry a zavtipkoval, že Philip místo klepnutí na tlačítko pro opuštění schůzky pouze zavírá notebook, když konverzace skončí.

99letý princ je v současné době v nemocnici v Londýně, rozhovor s Harrym byl podle CNN nicméně pravděpodobně natočen před jeho hospitalizací.

Kromě toho Harry hovořil o svém vztahu s Meghan a jejich synem Archiem. Odhalil, že první slovo dítěte bylo „krokodýl“ a že ho královna na Meghaninu žádost k Vánocům obdarovala vaflovačem.

Zájem o nový život páru pravděpodobně ještě zesílí poté, co příští týden podstoupí rozhovor s Oprah Winfreyovou, která se má zabývat jejich odchodem z královského života.

Reklama

Doporučované