Hlavní obsah

Případ Babišova střetu zájmů: Úřad hejtmanky Jermanové zrušil odbor, kam kauza zamíří

Foto: hnutí ANO

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Krajský úřad Středočeského kraje tvrdí, že se jen odehrála plánovaná reorganizace. Podle šéfa Pirátů Ivana Bartoše však utajené zrušení odboru nabourává důvěru v to, že kraj rozhodne nestranně.

Článek

Případ podezření, že premiér Andrej Babiš porušil zákon o střetu zájmů, dostal nečekanou zápletku.

Piráti v pátek upozornili, že na Krajském úřadu Středočeského kraje byla v posledních týdnech narychlo provedena reorganizace. Jde o změnu, při níž byl zrušen odbor, ke kterému měl doputovat premiérův případ, až jej kraji postoupí Černošice. Agendu tak dostane na stůl někdo jiný.

Úřad se brání tvrzením, že šlo o déle připravovanou změnu. Hejtmankou Středočeského kraje je Babišova stranická kolegyně Jaroslava Jermanová.

Babišův případ měl dosud na starosti Městský úřad v Černošicích, do jehož gesce spadají kauzy obyvatel z místa premiérova trvalého bydliště. Černošický úřad v kauze v lednu rozhodl a podle deníku Právo udělil Babišovi za porušení zákona o střetu zájmů pokutu 200 tisíc korun.

Babiš se tento týden odvolal, černošický úřad má nyní 30 dní, aby odvolání posoudil. Měl by vyhodnotit, zda Babišovo odvolání obsahuje nové skutečnosti nebo důkazy, jimiž by se musel zabývat.

Pokud nenastane důvod pro zastavení řízení či změnu nebo zrušení rozhodnutí, předá městský úřad spis společně se svým stanoviskem odvolací instituci, kterou je středočeský krajský úřad.

„Úřad v Černošicích vydal rozhodnutí ve věci střetu zájmů Andreje Babiše 21. ledna 2019. Po dvou dnech o této věci informovala média a hned poté vedení Krajského úřadu Středočeského kraje rozhodlo o zrušení pracoviště s názvem Odbor správních agend a krajský živnostenský úřad, který měl po Babišově odvolání celou věc posuzovat,“ upozornili Piráti v tiskové zprávě. „Tato neočekávaná změna vstoupila v účinnost podezřele rychle, již 1. února 2019.“

Předseda strany Ivan Bartoš má za to, že reorganizace na Středočeském kraji, na kterou upozornil také týdeník Respekt, ohrožuje důvěryhodnost rozhodnutí v kauze střetu zájmů.

Ředitel středočeského úřadu Jiří Holub kritiku odmítl. Zároveň však přiznal, že změny, jež popisují Piráti, se na úřadu skutečně odehrály.

„V minulém roce byla zahájena příprava celkové optimalizace a zefektivnění chodu krajského úřadu včetně návazných ekonomických dopadů,“ uvedl Holub pro Seznam. „Tato optimalizace se týkala mimo jiné i možnosti sloučení Odboru správních agend a KŽÚ (dále jen ‚OSA‘) a Odboru legislativně právního (dále jen ‚OLP‘). V lednu tohoto roku bylo rozhodnuto o začlenění OSA do OLP s účinností od 1. 2. 2019. Jedná se o interní organizační změnu, která nemá vliv na výkon přenesené působnosti.“

Oligarchové jsou zlo. Co všechno řekli europoslanci na účet českého premiéra a jeho možného střetu zájmů.Video: Seznam Zprávy

Seznam se ředitele úřadu na případný postup v Babišově kauze dotazoval na konci ledna. Ředitel se o žádné optimalizaci nezmínil a pouze obecně uvedl, že kauzu případně dostane na starost příslušný odbor.

„Stane-li se tak, bude jej (Babišův případ – pozn. red.) řešit věcně příslušný odbor, do jehož kompetence vyřízení odvolání v dané záležitosti bude spadat,“ sdělil ředitel na přelomu ledna a února – tedy v době, kdy nová organizační změna vstupovala v platnost.

Podnět v Babišově případě podala organizace Transparency International. Její zástupce nevylučuje, že se obrátí s podnětem na Ministerstvo vnitra.

„Míč je teď na straně kraje, aby v rámci otevřenosti důvěryhodně vysvětlil veškeré změny, aby nebyla porušena důvěra v nestranné rozhodování,“ uvedl anatylik Transparency International Milan Eibl.

„Pokud se jedná o ad hoc změnu bez hlubší koncepce, nevylučujeme, ze se obrátíme na Ministerstvo vnitra, aby přezkoumalo riziko podjatosti Středočeského kraje v případě střetu zájmů Andreje Babiše,“ doplnil.

Reklama

Doporučované