Hlavní obsah

Případ Brady. Jak vznikla aféra, která zkazila páteční slavnost na Hradě

 

Reklama

Nekomentovaný chronologický přehled událostí kolem sporu mezi Hradem a ministrem kultury, který v pátek povede k dosud největšímu bojkotu udělování státních vyznamenání.

Článek

Příběh vyznamenání pro Jiřího Bradyho, který je strýcem ministra kultury Daniela Hermana, začíná 2. června 2016, kdy jeho nominaci schvaluje Poslanecká sněmovna. Důležité je ale říci, že se prezident republiky může o tom, komu vyznamenání udělí, rozhodovat zcela sám a nezávisle na nominacích Sněmovny, Senátu či veřejnosti. Až definitivní seznam spolupodepisuje předseda vlády.

8. září se ministr Herman setkává s prezidentem Milošem Zemanem na recepci ke státnímu svátku Slovenska. Herman tvrdí, že tam poprvé přišla na vyznamenání pro pana Bradyho řeč: „8. září odpoledne na slovenském velvyslanectví při rozhovoru pan prezident řekl, že moji nominaci schválil, ale pokud se setkám s dalajlamou, že ji zruší. Takto mi to přímo řekl. Byli u toho dva ministři naší vlády, jeden velvyslanec a myslím, že ještě obsluhující personál.“

Těmi ministry jsou Jan Mládek (ČSSD, hospodářství) a Dan Ťok (ANO, doprava). Ani jeden z nich Hermanovu verzi nepotvrzuje, nic takového během debaty prý neslyšeli.

27. září se Herman znovu schází s prezidentem - jak uvádějí webové stránky Hradu, na Hermanovu žádost. Obsah rozhovoru není znám.

12. října telefonuje šéf prezidentského protokolu Jindřich Forejt Jiřímu Bradymu do Kanady. „Bylo nám oznámeno, že pan Brady dostane Řád T. G. Masaryka, že ta ceremonie je 28. října. Dostali jsme detaily, kolik lidí si na to můžeme pozvat, kdy to začne, jak to bude všechno probíhat," popsala rozhovor manželka pana Bradyho Tereza Bradyová v neděli 23. října poté, co s manželem přiletěla do Prahy (video ZDE). Forejt už dřív odmítl, že by panu Bradymu vyznamenání přislíbil.

V úterý 18. října se ministr Herman schází ve svém úřadu s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou (video ZDE), který je v Česku hostem konference Forum 2000. Podle očekávání znovu protestuje čínská ambasáda.

Prezident Zeman, premiér Sobotka, předseda Senátu Štěch a předseda Sněmovny Hamáček vydávají společné prohlášení, v němž opakují, že Česko oficiálně uznává jedinou a nedělitelnou Čínu.

Ve středu 19. října podepisuje premiér Sobotka seznam vyznamenaných. Jméno Jiřího Bradyho na něm podle premiéra není.

V pátek 21. října vychází v internetovém deníku Aktuálně.cz text, díky němuž se celý příběh dostává na veřejnost. Ministr Herman postupně potvrzuje detaily, ve večerním vysílání Událostí, komentářů poprvé říká, že prezident Zeman podmínil vyznamenání pro Bradyho tím, že se nesejde s dalajlamou.

Ve stejný den o sporu mezi Hradem a ministrem píší New York Times.

V sobotu 22. října vydává své stanovisko Hrad. Píše se v něm, že seznam vyznamenaných je tajný a že o vyznamenání pro svého strýce žádal prezidenta písemně sám Herman.

V neděli 23. října večer přilétá do Prahy pan Brady s manželkou. Ministr Herman na letišti poprvé ukazuje SMS zprávu ze čtvrtečního večera, kterou mu měl zaslat hradní ceremoniář Forejt a ve které mu oznamuje, že návrh na vyznamenání je „pro letošek odložen”.

V pondělí 24. října se začíná rozrůstat seznam lidí, kteří kvůli aféře Brady nepřijdou na udělování státních vyznamenání v pátek 28. října na Pražský hrad. Definitivně se ukazuje, že oslavy státního svátku budou nejméně dvě: jedna na Hradě, druhá na Staroměstském náměstí.

Reklama

Doporučované