Hlavní obsah

Případ Chášakdží, ruský vliv v Gruzii i důsledky osamostatnění ukrajinské ortodoxní církve

Nový díl pořadu Svět bez obalu: Případ Chášakdží, ruský vliv v Gruzii i důsledky osamostatnění ukrajinské ortodoxní církve.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Autorské reportáže a unikátní svědectví a záběry z míst, kde se mění svět. Zahraniční témata vybírá Milan Šíma.

Článek

Vražda saúdskoarabského opozičního novináře Džamála Chášakdžího na půdě konzulátu své země v Turecku otřásla světem. V rozhovoru pro pořad Svět bez obalu se ke kauze vyjádřil i americký novinář Borzou Daragahi, dopisovatel britského deníku The Independent v Istanbulu a také několikanásobný nominant Pulitzerovy ceny za mezinárodní zpravodajství.

Připomněl, že zmizení novináře není prvním případem, kdy byl Saúdy vyslán tým, aby se postaral o člověka nepohodlného režimu. „Udělali to ve Spojených arabských emirátech, udělali to v Kuvajtu, udělali to v Jordánsku. Před pár lety to udělali ještě za minulého saúdského vládce také v evropských zemích,“ říká Daragahi. „Poslali tým a ten tam určenou osobu zajal, dal do letadla a odvezl ze země a pak Saúdové udělali několik obchodů se zbraněmi s nizozemskou vládou, aby se to ututlalo. Ale tohle je poprvé, co to udělali v Turecku. To je země, která klade velký důraz na svou národní identitu a suverenitu. Tohle není možné jen tak nechat být. I kdyby jim Saúdská Arábie dala miliardu dolarů a řekla, ať mlčí, vláda to nemůže z politických důvodů udělat. Každý v této zemi tuto kauzu sleduje. Každé noviny, každá televize neustále mluví o této kauze,“ řekl mimo jiné americký novinář.

V pořadu dále uvidíte reportáž, která mapuje, jaké dopady na náboženství má vojenský konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou.

Podíváme se také do hlavního města ruské republiky Dagestán, Machačkaly, kde se obyvatelé musejí vypořádat s tím, že se při průjezdu městem musí velmi často vyhýbat hromadám odpadků.

Ukážeme, jak sílí vliv krajně pravicových skupin v Gruzii. Tyto skupiny a jimi prezentovaná hesla jsou často xenofobní, rasistické a nacionální. A kořeny mají podle společnosti Transparency International v Rusku. Právě ruská vláda se podle organizace na jejich podpoře velkou měrou podílí.

Pořad Svět bez obalu, který vzniká ve spolupráci s Radio Free Europe / Radio Liberty (RFE/RL) můžete v premiéře sledovat každý čtvrtek od 21:00 na Televizi Seznam.

Jak naladit TV Seznam? Praktický návod zde.

Reklama

Související témata:

Doporučované