Hlavní obsah

Případ dvou utonulých chlapců. „Problémem v Česku je temná voda,“ říká odborník o rybnících a jezerech

Hlídejte své děti u vody neustále, vyhýbejte se nafukovacím záchranným kruhům, říká odborník.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Neštěstí, k němuž došlo před několika dny na jezeře u Prahy a při kterém zemřeli dva chlapci, ukázalo, že v Česku je problémem takzvaná temná voda.

Článek

Minulý týden utonuly dvě děti na jezeře Lhota. Tragédie připomněla, že i relativně klidné a stojaté vody mohou být zrádné. Podle prezidenta vodní záchranné služby Davida Smejkala jde o takzvaně temné vody.

„U moře vidíme krásně i dvacet metrů do hloubky. U nás to tak není. To znamená, že jakmile někdo skončí pod hladinou, jeho záchrana je velice obtížná,“ vysvětluje David Smejkal.

„Důrazně bych apeloval na rodiče malých dětí, aby úplně zrušili nafukovací ochranné prostředky jako jsou kruhy nebo křidélka,“ podle prezidenta vodní záchranné služby jsou dětem životu nebezpečné.

Z kruhu může dítě velmi jednoduše vyklouznout a už nemá šanci se ho chytit. Křidélka v horkém počasí mohou prasknout.

Doporučuje proto pásky s molitanovými prostředky, které lze upravovat podle toho, jak se dítě vyvíjí v plaveckém stylu.

V konkrétním případě dvou utonulých vietnamských chlapců na jezeře Lhota policie vyšetřuje příčiny tragédie. Média spekulovala o příliš pozdních reakcích personálu.

„Mělničtí policisté i nadále na případu intenzivně pracují. Zjišťují veškeré příčiny a okolnosti tohoto tragického případu,“ řekla k vyšetřování mluvčí policie Markéta Johnová.

Reklama

Doporučované