Hlavní obsah

Případ evropských dotací: Soud odmítl pustit předčasně z vazby podnikatele Ježka

Soud zamítl propustit z vazby Daniela Ježka v dotační kauze.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Daniel Ježek ve vazební věznici skončil, protože by podle vyšetřovatelů mohl ovlivňovat svědky.

Článek

Hlavní aktér nové dotační kauzy na severozápadě Čech – vlivný podnikatel Daniel Ježek – zůstává ve vazební věznici.

Žádost Ježkova advokáta o propuštění z vazby ústecký krajský soud ve středu zamítl.

Ježek patří mezi 23 lidí, kteří byli před koncem loňského roku obviněni za to, že se podle policie podíleli na manipulaci s evropskými dotacemi v Ústeckém a Karlovarském kraji. Kromě něj čelí stíhání mimo jiné také bývalá hejtmanka Jana Vaňhová nebo její tehdejší náměstci Arno Fišera a Pavel Kouda.

To, že Ježek zůstává ve vazbě, Seznamu potvrdil jeho obhájce Michael Kis. Důvody, proč v teplické vazební věznici jeho klient zůstane, ale neví, soud mu je prý po neveřejném zasedání dosud nesdělil.

Mluvčí ústeckého krajského soudu Marcela Trejbalová Seznamu řekla, že ani ona nemůže zatím verdikt soudu komentovat. Bude se moci vyjádřit teprve poté, až bude rozhodnutí soudu sepsáno a až bude verdikt doručen obviněnému a jeho advokátovi.

Video: Vyšetřování dotační kauzy. Policie si zve k výslechu přes 120 svědků:

Na Daniela Ježka byla původně na konci listopadu uvalena vazba proto, že by mohl ovlivňovat svědky. V takovém případě může být podle zákona ve vazební věznici maximálně tři měsíce, tedy do poloviny března.

Vyšetřovatelé si naplánovali, že v této kauze vyslechnou více než 120 svědků.

Dosud na policii vypovídali například úředníci Leo Steiner a Irena Kotlanová, kteří v ústeckém dotačním úřadě dříve pracovali. Oba policistům popisovali, co se při rozdělování dotací na severozápadě Čech dělo. U výslechu byl také starosta Moldavy Jaroslav Pok nebo bývalá manželka a řidič Petra Kušnierze, na jehož výpovědi obvinění proti ostatním podnikatelům a politikům stojí.

Do Ježkova obvinění policisté uvedli, že společně s exsenátorem ODS Alexandrem Novákem stáli na vrcholu skupiny, která rozdělování dotací řídila. Oba podle vyšetřovatelů přímo ovlivňovali to, jaké projekty miliony z Evropské unie získají.

Ježek kvůli tomu, jak píše policie, úkoloval bývalé ředitele dotačního úřadu Petra Kušnierze a Petra Vráblíka. Ti pak museli při pravidelných středečních sezeních Ježkovi a Novákovi ústně i písemně dokládat, jak jsou hodnoceny projekty, na nichž měli vlivní podnikatelé zájem. Škodu dosud policisté spočítali na 13,9 miliardy korun. Obvinění svou vinu odmítají.

Zatímco Ježek je stále ve vazbě, Novák pobývá v USA. Na Floridě podniká v realitách. Policisté tak Novákovi dosud obvinění nepředali.

Reklama

Doporučované