Hlavní obsah

Případ hackera Nikulina se zdržuje. Verdikt o vydání chce číst v ruštině

Soud Nikulin.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

O Rusa Jevgenije Nikulina, který sedí v českém vězení, mají zájem Rusko i USA. Proti vydání si podal stížnost.

Článek

Vrchní soud v Praze ještě neobdržel spis týkající se údajného ruského hackera Jevgenije Nikulina, o jehož vydání žádají Spojené státy americké i Rusko.

„My jsme zatím spis v této věci neobdrželi, takže ani nemůžeme říci, kdy budeme o této věci jednat," řekl Seznamu mluvčí vrchního soudu Jan Fořt. „Ještě není vypracováno písemné vyhotovení rozhodnutí. A navíc pan vydávaný žádal o přeložení do ruštiny," zdůvodnila zdržení mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Puci.

Američané o Nikulina stojí, protože věří, že jim pomůže objasnit hackerské útoky proti Demokratické straně před prezidentskými volbami. Rusko chce naopak zabránit tomu, aby se Nikulin dostal do amerických rukou.

Video: Obžaloba Američanů na Nikulina hovoří jasně.

Obžaloba na Jevgenije Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

Nikulina zadržela česká policie v Praze loni v říjnu na základě zatykače Interpolu. Letos na konci května rozhodl Městský soud v Praze, že obě žádosti o jeho vydání splňují potřebné náležitosti. Je tedy možné jeho vydání jak do USA, tak do Ruska. Ale proti oběma žádostem si Nikulin podal stížnost. Rozhodovat tak bude muset odvolací Vrchní soud v Praze.

Podle americké obžaloby by mohl být Nikulin klíčem k objasnění údajného ruského vlivu na americké prezidentské volby. Obžaloba zmiňuje, že informace získané během hackerských útoků, ze kterých je podezříván, předával dalším lidem. A ti je měli podle domněnek vyšetřovatelů zneužít právě před americkými volbami.

Video: Nikulin má být vydán. Kam, rozhodne ministr.

Soud podruhé jednal o vydání ruského hackera Nikulina.Video: Hanuš Hanslík

Nikulin popírá, že by měl s hackerskými útoky cokoliv společného. Prý ani neumí s počítačem.

„S počítačem umím jen jako běžný uživatel. Jsem vyučený zámečník, mechanik. Zabývám se tuningem a prodejem aut," přesvědčoval Nikulin české soudce na konci května. (Jeho výpověď uslyšíte v úvodním videu tohoto textu.)

Podle žádosti o jeho vydání ale mají Američané důkazy, že útoky byly podniknuty právě z jeho počítače.

Zatím tedy není jasné, kdy Vrchní soud v Praze o možném vydání Nikulina definitivně rozhodne. Poslední slovo ale bude mít každopádně ministr spravedlnosti. Ten může vydání Nikulina zabránit, i pokud ho soud povolí.

Reklama

Související témata:

Doporučované