Hlavní obsah

Případ, který změní Polsko? „Ženská je jak inkubátor,“ psala Iza před smrtí

Foto: Profimedia.cz

Smrt Izabely vyvolala v Polsku protesty. „Její srdce také stále bilo,“ stojí na transparentu. Druhý obviňuje konzervativce.

Reklama

Polsko se dozvídá další kruté detaily o smrti těhotné ženy. Ve zprávách z nemocnice si stěžovala, že kvůli potratovým zákonům pro ni lékaři nic nedělají. Nemocnice, kde zemřela, už oznámila, že postavila dva doktory mimo službu.

Článek

„Dítě váží 485 gramů. Prozatím kvůli potratovému zákonu musím ležet. A nemůžou nic dělat. Počkají, až umře, nebo až se něco začne dít, a pokud ne, tak se dá očekávat sepse,“ napsala třicetiletá Izabela, zkráceně Iza, 21. září z nemocnice ve slezské Pštině. Poslední SMS zprávy od své dcery ukázala novinářům polské televize TVN matka třicetileté ženy Barbara.

„Ani o jednu víc“

Její dcera se tento týden stala v Polsku symbolem dopadů přísných potratových zákonů. Její příběh o minulém víkendu zveřejnila právní zástupkyně rodiny. Od pondělí se mu intenzivně věnují polská média a na mnoha místech země se protestovalo. Demonstrace pod heslem „Ani o jednu víc“ pokračují i o tomto víkendu.

O tragédii jsme psali v pondělí, od té doby ale vyšly najevo nové informace. Detaily případu zveřejnila soukromá televize TVN v pořadu Uwaga. Žena byla v pátém měsíci těhotenství. Dítě se rozhodla donosit, i když se na začátku září dozvěděla, že plod trpí vážnými vývojovými vadami.

Čekalo se, až srdce dobije

Do okresní nemocnice v pětadvacetitisícovém městě Pština se kadeřnice Izabela ze slezských Ćwiklic dostala 21. září. Unikla jí totiž plodová voda, když odvážela svou devítiletou dceru z nemocnice po ošetření kvůli rozbitému nosu. Těhotná žena to přičítala stresu. Po několika hodinách strávených na pohotovosti napsala Izabela své matce, že stále čeká. „Nemohou mi je dát (prostředky k vyvolání porodu, pozn. red.). Musí počkat, až to samo začne. A pokud ne, tak čekáme až do doby, kdy přestane bít srdce,“ napsala.

Později si matce stěžovala na vysokou horečku, bolesti těla a také přehlížení ze strany lékařů. Rodina tvrdí, že Izabela lékaře o svém horšícím se stavu informovala. Zdůrazňuje, že personál nemocnice nemonitoroval stav těhotné, ale ani dítěte, a jen se čekalo, až plod odumře.

Ženská je jak inkubátor. Dítě se také trápí, nemá přece jak dýchat.
Izabela v SMS své matce

Ve čtvrtek TVN přinesla svědectví ženy, která byla s Izabelou na nemocničním pokoji. Svědkyně potvrdila, že žena si lékařům stěžovala na bolesti a další problémy, ti jí ale tvrdili, že dokud plodu bije srdce, nemohou nic dělat.

„Pusu, mami“

Když ultrazvukové vyšetření nakonec ukázalo, že dítě nežije, lékaři se podle TVN rozhodli provést císařský řez. Pacientka ale cestou na operační sál zemřela.

„Tragédie. Můj život je v ohrožení. A já mám čekat,“ psala Izabela krátce před 23. hodinou. O pár minut později odeslala svou poslední zprávu: „No, jdu spát. Pusu, mami.“ Zhruba o osm hodin později žena v nemocnici zemřela na septický šok. Zůstali po ní manžel Grzegorz a dcera Maja.

Foto: Nemocnice Pština

Budova nemocnice v polském městě Pština.

Nemocnice v pondělí v krátkém prohlášení uvedla, že lékaři dělali vše pro to, aby ženu a její dítě zachránili. Zvlášť se prý má posuzovat otázka přípustnosti potratu. Nemocnice zdůraznila, že lékaři při rozhodování zohlednili platné polské zákony a standardy.

V pátek zařízení informovalo, že krátce po zářijové tragédii prověřili interní postupy a fungování oddělení. Dvěma lékařům, kteří měli službu, nemocnice tento pátek pozastavila smlouvu. „Nemocnice deklaruje ochotu ke spolupráci se všemi kontrolními a vyšetřujícími orgány. Ještě jednou rodině zemřelé pacientky vyjadřujeme upřímnou soustrast,“ píše se v prohlášení.

Věc vyšetřuje regionální prokuratura v Katovicích, která teď plánuje vyslechnout svědky. Kontrolu už do nemocnice poslalo ministerstvo zdravotnictví.

Potratový kompromis skončil loni v říjnu

Rodina ze smrti ženy viní kromě lékařů pštinské nemocnice i současnou legislativu. Polský ústavní soud loni v říjnu upravil už tak přísná pravidla umělého přerušení těhotenství. Věc k soudu poslala skupina poslanců vládnoucí konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS). Do té doby v Polsku platil tzv. potratový kompromis z 90. let. I ten byl na evropské poměry přísný.

O věci rozhodoval ústavní soud, jehož nezávislost nejen polská opozice dlouhodobě zpochybňuje. Instituci k obrazu svému personálně přeobsadila strana PiS. Podle nálezu soudu má každý člověk právo na život a jeho ochranu už od početí. Nově jsou tedy interrupce možné jen v případě ohrožení života matky, znásilnění a incestu. Umělé přerušení těhotenství není možné ani v případě, že plod nemá šanci po porodu přežít. Za porušení zákona hrozí až tříletý trest.

V pštinském případu měla podle rodiny hrát roli obava lékařů z možného postihu jednání, které by mohlo být v „šedé zóně“ nebo na hraně zákona.

Polsko ve stopách Irska

Právní zástupci rodiny připomněli případ z Irska z roku 2012. Jedenatřicetileté zubařce Savitě Halappanavarové kvůli tehdy platnému dodatku ústavy v nemocnici ve městě Galway neposkytli včasnou péči, když v sedmnáctém týdnu těhotenství začala samovolně potrácet. Smrt ženy silně otřásla irskou společností a zásadně ovlivnila budoucí vývoj v otázce práva na interrupci.

Foto: Profimedia.cz

Protesty po smrti Savity Halappanavarové.

K polskému případu se vyjadřují i politici. Pravice zdůrazňuje, že věc vůbec s loňským nálezem ústavního soudu nesouvisí a že odpovědnost nesou lékaři. „Případ neznám, ale to, že lidé umírají, je biologie. Lékaři samozřejmě dělají chyby. Lidé bývají nemocní a bohužel ženy dosud při porodech umírají,“ řekl ve státní Polské televizi ministr správy státního majetku Marek Suski z PiS. Představitelé vládnoucí strany se ale jinak komentářů spíše zdrželi.

Naopak levicová a liberální opozice nešetří kritikou. „V Polsku ve skutečnosti na těhotenství dohlíží prokurátor a ne lékař. Lékař, který chce zachránit život ženy, musí přemýšlet, jestli ho pan Ziobro neposadí za mříže,“ pronesl v pátek šéf opoziční Občanské platformy Donald Tusk na účet Zbigniewa Ziobra. Ultrakonzervativní politik je ministrem spravedlnosti a zároveň generálním prokurátorem.

Na sociálních sítích se v Polsku připomíná výrok předsedy PiS Jarosława Kaczyńského z roku 2016.

Budeme usilovat o to, aby porodem končily i případy velmi náročných těhotenství, kdy je dítě odsouzené na smrt, těžce deformované, aby mohlo být dítě pokřtěno, pohřbeno a mělo jméno. Samozřejmě mluvím jen o případech těch komplikovaných těhotenství, kdy není ohrožený život a zdraví matky.
Jarosław Kaczyński, předseda PiS

Kaczyńského výrok zazněl v kontextu debaty o omezení počtu interrupcí v Polsku.

Státní televize zase cituje dopis, jehož zveřejnění zorganizovala ultrakonzervativní náboženská sekta Ordo Iuris. Několik podepsaných lékařů, právníků a vědců tvrdí, že za vzniklou situaci nemůže současná legislativa.

Potraty se v blízké budoucnosti bude zabývat polský parlament. Ultrakonzervativní iniciativě Pro právo na život se totiž podařilo sesbírat 130 000 podpisů pod občanský návrh zákona „Stop potratům 2021“. Projekt počítá s úplným zákazem interrupcí.

Umělé přerušení těhotenství mají fundamentalisté v úmyslu postavit v trestním zákoníku na roveň zabití. Chtějí ho trestat odnětím svobody od 5 do 25 let. Návrh mají v prvním čtení projednat poslanci Sejmu. Jak hlasování dopadne, zatím není jasné. Že by ale návrh parlamentem skutečně prošel v této podobě, je vysoce nepravděpodobné.

Reklama

Doporučované