Hlavní obsah

Případ Mladá fronta se vrací na začátek, soudce je prý podjatý

Foto: Profimedia.cz

Případ Mladá fronta zdaleka nekončí. To patrně povede k dalším ekonomickým škodám.

Reklama

Vrchní soud v Praze rozhodl, že soudce Zdeněk Strnad, který řeší insolvenci vydavatelství Mladá fronta, je z případu vyloučen. Složitou kauzu musí převzít jiný soudce.

Článek

Do probíhajícího prodeje známého českého vydavatelství Mladá fronta rázně promluvil Vrchní soud v Praze. Ve svém usnesení, přijatém už toto pondělí, totiž rozhodl o tom, že soudce Krajského soudu v Českých Budějovicích Zdeněk Strnad, který případ řeší, je vyloučen z projednávání a rozhodování o věci. A to od počátku řízení. Soud to odůvodnil tím, že existují vážné pochybnosti o nepodjatosti soudce. Sám Strnad je totiž ve sporu s Mladou frontou.

„Hlavním důvodem vzbuzujícím pochybnosti jsou zjištěné okolnosti doprovázející jeho rozepři s dlužníkem krátce před zahájením insolvenčního řízení v souvislosti s publikací článku vyjadřujícího se kriticky k osobě a činnosti soudce,“ stojí v usnesení, pod kterým je za Vrchní soud v Praze podepsaný předseda senátu Peter Trebatický.

Nespravedlivý proces

Případ Mladé fronty tak bude muset převzít úplně jiný soudce a začít věc řešit znovu.

Na vrchní soud se už v květnu obrátilo několik subjektů. Jednak samotná Mladá fronta, ale i někteří věřitelé, kteří nesouhlasili s tím, že českobudějovický soud reprezentovaný Zdeňkem Strnadem se rozhodl úpadek Mladé fronty řešit prohlášením konkursu a uzavřel alternativní cestu reorganizace.

V rámci odvolání firmy poukázaly právě i na údajnou podjatost soudce Strnada. Jeho nestandardní přístup k věci se snažily doložit mimo jiné i tím, že rozhodnutí o prohlášení konkursu předcházela vysilující osmnáctihodinová schůze věřitelů a přezkumné jednání s jednou jedinou přestávkou. Verdikt soudce Strnada přišel v sobotu 16. května před čtvrtou hodinou ranní. I to má být doklad porušení práva na spravedlivý proces.

Čírtek: Majitelem se nestanu

„Jisté je, že nynější rozsudek Vrchního soudu v Praze vrací celý případ Mladá fronta na začátek, a je také jisté, že já se vlastníkem firmy nestanu,“ říká pro Seznam Zprávy mediální podnikatel Andrej Čírtek.

Právě on měl Mladou frontu koupit. Vyhrál totiž minulý týden elektronickou aukci, v níž se vydavatelství prodávalo.

Právě dnes ještě dostali Čírtkovi konkurenti možnost jeho vítězný příhoz (50,1 milionu korun) přeplatit. Ovšem možnost takzvaného předražku podle Seznam Zpráv nikdo nakonec nevyužil.

Ani firma Crane Constancy Investments, za níž stojí slovenský finančník Braňo Prieložný. Ta tvrdila, že jí bylo nezákonnými obstrukcemi znemožněno se aukce zúčastnit.

„Klient se nakonec rozhodl, že žádnou nabídku podávat nebude. Dospěl totiž k závěru, že předražkem by celý ten netransparentní proces jen legitimizoval,“ uvedl pro Seznam Zprávy advokát Vratislav Urbášek, právní zástupce Crane Constancy Investments.

Reklama

Doporučované