Hlavní obsah

Případ Nizozemců, kteří zbili číšníka, přebírají specialisté na vraždy

Záznam útoku na číšníka v centru Prahy.Video: Jolana Humpálová

 

Reklama

Posun ve vyšetřování brutálního útoku skupiny nizozemských turistů na personál restaurace v centru Prahy.

Článek

Vyšetřování případu číšníka napadeného na konci dubna v centru Prahy skupinou nizozemských turistů, převzalo pražské oddělení vražd, tedy 1. oddělení pražské krajské policejní správy.

Převzalo ho na základě závěrů znalce. Ten vypracoval posudek, v němž hodnotil zranění, jež agresoři napadenému způsobili.

Jak řekl Seznamu mluvčí pražské policie Jan Daněk, převzetí případu nutně neznamená, že by měl být případ překvalifikován na pokus o vraždu.

Video: Číšník promluvil - ještě jedna rána a mohl být konec:

Video: Hanuš Hanslík

1. oddělení totiž řeší i případy těžkého ublížení na zdraví, kde hrozí minimálně 5 let vězení. Nizozemcům hrozí až dvanáct let. Nicméně možné překvalifikování v budoucnu policie nevylučuje. Bude záležet na dalších poznatcích z vyšetřování.

Skupinu sedmi turistů z Nizozemska, kteří byli při činu, zadržela policie dva dny po útoku. Dva z nich den poté propustila, protože se na útoku nepodíleli. Další tři soud ve zrychleném řízení odsoudil k podmíněným trestům a vyhostil je z České republiky.

Dva hlavní útočníci jsou ve vazbě v ruzyňské věznici a jsou obviněni z těžkého ublížení na zdraví. A právě tento případ nyní 1. oddělení převzalo.

Jeden z obviněných Armin N. se minulý týden za své činy omluvil. V dopise adresovaném všem Nizozemcům vyjádřil omluvu za celý incident i za ostudu, kterou za něj svým krajanům způsobil.

Dopis útočníka zveřejnil nizozemský list Algemeen Dagblad. Pachatel útoku ho napsal ve vazební cele v pražské Ruzyni, kde je od 23. dubna zadržen na základě obvinění z těžkého ublížení na zdraví.

„Je těžké popsat, jak moc je mi to líto a jak se stydím za to, že jsem někoho vlastníma rukama zranil. Nemluvě o tom, kolik lidí muselo tomu nesmyslnému násilí přihlížet,“ napsal osmadvacetiletý muž v dopise. Zároveň rodině napadeného číšníka slíbil finanční pomoc.

Reklama

Související témata:

Doporučované