Hlavní obsah

Případ podezřelé reklamy na Čapím hnízdě: Snažila se to Finanční správa ututlat?

Záhady Josefa Klímy z 25. srpna 2019: Případ podezřelého zadávání reklamy na Čapím hnízdě: Snažila se to Finanční správa ututlat?Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Nadhodnocování reklamy byl oblíbený trik podnikatelů v 90. letech. Německý finanční úřad na tento možný přečin upozornil partnery v Česku už v roce 2014. Co se s podnětem dělo dál?

Článek

Doposud se zdálo, že v příběhu luxusního resortu Čapí hnízdo působí Andreji Babišovi největší potíže sporná dotace ve výši 50 milionů korun. I podle zjištění bruselských úředníků čerpal dotační miliony neoprávněně a je za to také spolu s dalšími členy rodiny stíhán.

Jenže podle zprávy evropského úřadu OLAF upozornil už v roce 2014 německý finanční úřad v Chemnitzu českou Finanční správu na podezřelé finanční operace, které se také týkaly Čapího hnízda.

Jde o víc než 270 milionů korun, které údajně měly vyplatit dceřiné firmy Agrofertu v České republice, na Slovensku a v Německu farmě Čapí hnízdo za reklamu.

„Nadhodnocování reklamy je, řekněme, daňový trik, se kterým jsme se hojně setkávali v 90. letech,“ říká k tomu Jan Knížek, bývalý šéf Generálního finančního ředitelství. „To, že se to objevilo teď, není sice úplnou výjimkou, ale to masivní užití už je dávno pryč. Protože se s tím daňová správa naučila pracovat a doměřovala tyhle případy.“

Kromě podezření, že výdaje za reklamu byly nadsazené a mohlo se jednat o daňový únik, existuje i podezření, že česká Finanční správa v prosinci roku 2014, kdy závažný podnět z Německa obdržela, nepostupovala zcela standardně.

Pro kontext: V té době byl ministrem financí Andrej Babiš, ředitelem Finanční správy byl Babišem dosazený Martin Janeček a na Generálním finančním ředitelství pracovala jako ředitelka odboru právního a daňového procesu Alena Schillerová, současná šéfka státní kasy. Tehdy ovšem v podstatě neznámá úřednice.

„Finanční správa má oddělení, které se jmenuje řízení rizik. Myslím si, že je to přesně případ pro něj, aby ten podnět nějakým způsobem vyhodnotilo a předalo místně příslušnému finančnímu úřadu k šetření,“ popisuje obvyklý postup bývalý šéf Finanční správy Knížek. „Ať už na začátku k místnímu šetření, nebo rovnou k otevření daňové kontroly. Nic jiného s tím v podstatě Finanční správa dělat nemůže.“

Na základě tohoto prověření pak můžou „financové” podle Knížka konstatovat buď, že se případ sice jevil navenek podezřele, ale rozsah a činnost byla vykonána. Anebo se ukáže, že peníze sice fakticky proudily, ale činnost vykonána nebyla. „A potom by farma Čapí hnízdo ty peníze měla ve svých výnosech a objednatelé samozřejmě v nákladech. A tam by se jednalo o krácení daně,“ vysvětluje Knížek.

Podobně to vidí i někdejší ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). „Vzhledem k tomu, že ty informace byly alarmující, to mělo být dáno k prověření. A úředníci Finanční správy měli konat, to prostě ten proces předpokládá. Evidentně tam někdo nekonal,“ upozorňuje tradiční Babišův kritik.

Kalouskova stranická kolegyně Markéta Adamová Pekarová v této věci také již interpelovala současnou ministryni financí Alenu Schillerovou (za ANO).

Co přesně se dělo na Finanční správě od okamžiku, kdy podnět z Německa přišel? Rukama kterých úředníků prošel a kde skončil? A podnikla Finanční správa nějaké další kroky k tomu, aby podnět důsledně prošetřila?

Generální finanční ředitelství na tyto otázky odmítá odpovídat. „Je mi líto, Finanční správa je ze zákona vázána mlčenlivostí a nemůže poskytovat informace k žádné konkrétní kauze. A to ani v případě, že ta kauza už byla uzavřena, tím méně v případě kauzy, která se právě šetří,“ říká mluvčí úřadu Petr Habáň.

Na otázku, zda si umí představit, že by se skutečně snažila Finanční správa, resp. úředníci případ ututlat, odpovídá Jan Knížek následovně: „No vlastně umím. Když budete mít zájem, tak ano. Ale dle mého názoru je to značné riziko pro ty pracovníky, kteří o tom věděli. Čímž nechci říct, že to tak v tomto případě musí být. Ale že si to umím představit, no tak to umím.“

Je možné, že se v roce 2014 dostaly informace z Finanční správy až k Andreji Babišovi? Jaké měl vztahy s tehdejším ředitelem Finanční správy Martinem Janečkem? A jaký je postoj současné ministryně financí Aleny Schillerové k celému případu? Odpovědi v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který můžete v premiéře sledovat na Televizi Seznam každou neděli od 21:45 hodin.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované