Hlavní obsah

Případ postiženého děvčátka z pardubické porodnice: Tušíme, kde se stala chyba, říká ministerstvo

Foto: Profimedia.cz

Kde došlo v případě malé Leontýny k pochybení? Vše mají prošetřit soudní znalci.

Reklama

Nemocnici, která už podruhé během několika měsíců čelí obvinění ze zanedbání péče, prověřuje náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Na žádného z aktérů aktuálního smutného případu ale zatím nechce ukazovat prstem, čeká na posudky znalců.

Článek

Ministerská kontrola dorazila do Pardubic jen několik týdnů poté, co na případ upozornila média a policie. Malá Leontýna podle rodičů včas nedostala antibiotika proti streptokokové nákaze. Kvůli tomu bude nejspíš trpět doživotními následky. Podle serveru Novinky.cz rodina žaluje pardubickou nemocnici o 22 milionů korun.

Náměstek Roman Prymula se nyní seznámil s veškerými informacemi, které jsou s poporodní péčí o holčičku spojené.

„Měli jsme možnost nahlížet do dokumentace. Můžeme ji ale použít jen pro vyšetřování tohoto případu a nesmíme ji zveřejňovat, protože k tomu rodina nedala souhlas. Jsme schopni říci, kde možná došlo k pochybení na úrovni nemocnice, ale určitě nemůžeme říct, jestli to vedlo k tomu stavu, který nastal,” řekl Seznamu náměstek.

Kvůli případu byla už minulý týden odvolána ředitelka nemocnice Štěpánka Fraňková. Lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Se svými závěry chce ale Prymula počkat na dva soudní znalecké posudky, které by měl mít v ruce zhruba za 14 dní. Pokud budou v souladu, nebude ministerstvo vyžadovat posouzení ještě třetí strany.

„Jde o to, zda by stav nastal, i kdyby antibiotika byla nasazena bezprostředně, nebo jestli mohlo drobnou prodlevou dojít k poškození,” přiblížil Prymula. „Ta prodleva byla asi 10 procent vůči doporučení, nemůžu ale hovořit o konkrétních číslech. Rozhodnout by měl znalec,” dodal.

Děvčátko, které se v nemocnici narodilo v červnu, se streptokokem nakazilo od matky. Šlo přitom o riziko, které lékaři znali. Přesto podle rodiny včas neprovedli patřičná vyšetření. Zda a do jaké míry došlo k pochybení, šetří kromě znalců i policie. Kauza ale poutá pozornost ještě jedním aspektem. Než došlo k porodu v Pardubicích, vezla sanitka matku skoro hodinu.

Dlouhá cesta

Pro rodičku ve 33. týdnu těhotenství přijela záchranná služba brzy ráno v sobotu 8. června. Z Vamberku zamířili do nejbližší porodnice v Rychnově nad Kněžnou. Zařízení však nemá vybavení pro předčasné porody. Sanitka tedy odtud vyrazila k nemocnici v Hradci Králové. Cestou dostala posádka informaci, že Hradec má plnou kapacitu, a tak je přesměrovali do nemocnice v Pardubicích. Po více než hodině v sanitce tam potom žena během pár minut porodila holčičku.

Podle některých odborníků mohla komplikovaná cesta zhoršit komunikaci veškerých informací o stavu rodičky. Podle právníka rodiny Mário Švehelky ale samotný převoz roli nehrál.

„Převoz sice byl komplikovaný, ale dorazili včas. Porod byl hladký a dítě se narodilo zdravé. K pochybení došlo až po několika hodinách,” řekl Seznamu advokát Švehelka.

„Do 12 hodin po porodu se má udělat krevní obraz a další vyšetření, která odhalují infekci. Oni to ale začali vyšetřovat až večer, po více než 14 hodinách po porodu. Výsledky přišly před 21. hodinou, až potom nasadili antibiotika,” dodal advokát.

Později se stav holčičky začal horšit a lékaři museli volat anesteziologa, aby děvčátko zaintuboval. Bylo v sepsi a v šoku. Miminko poté přeložili do Hradce Králové. Došlo ale ke krvácení do mozku a jeho následnému poškození.

Pardubická nemocnice také čelí obvinění kvůli pooperačním komplikacím malého Adama v roce 2017, který následně zůstal v takzvaném bdělém kómatu. Obviněny jsou i lékařka a dvě zdravotní sestry z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti. Rodina požaduje po nemocnici 22 milionů korun, zdravotnické zařízení jí nabídlo šest milionů korun jako zálohu, což akceptovala.

Reklama

Doporučované