Hlavní obsah

Umožníme prověřit externí smlouvy na středočeském úřadu, slíbilo hnutí ANO

Tisková konference středočeského hnutí ANO k aktuálním tématům.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Seznam získal dokumenty, které dokazují, že Středočeský kraj platil vysoké částky externistům za práci, kterou mají dělat jeho zaměstnanci.

Článek

Středočeský kraj vedený hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) už týden odmítá říct, komu platí vysoké částky za externí služby, které normálně zajišťují pracovníci úřadu. A co za odměnu – na poměry úřadu velice slušnou – konkrétně udělal.

Radní kraje Martin Herman uvedl, že smlouvy i jejich řádné plnění má nyní prověřit kontrolní výbor na mimořádném jednání, jehož předsedou je Ivo Šanc z opoziční STAN. Ten už se ale jednou snažil téma otevřít a právě hlasy členů hnutí ANO nakonec nebyl úspěšný. „To byla jiná situace, nyní ale věřím, že už k prověření dojde,“ říká Herman a dovává: „My předpokládáme, že pokud byla smlouva uzavřena a práce odvedena, já se jako politik už nemám důvod k tomu vracet."

Seznam získal desítky stran dokumentů, z nichž vyplývá, že úřad hejtmanky Pokorné Jermanové v roce 2017 najímal desítky externistů, na jejichž účty celkově odešlo kolem 5 milionů korun.

Co tito lidé na úřadu dělali, je uvedeno jen rámcově a uvedený popis činností – namátkou „analýza hudebních festivalů“, „sledování aktuálního dění a poskytování zpětné vazby“ nebo „zajišťování monitoringu periodik“ – vzbuzuje otázky, zda jde o služby, za něž by úřad zaměstnávající vlastní úředníky musel navíc utrácet.

Kraj na to dosud navzdory dotazům opozice a médií nechce odpovědět, nepředložil zatím ani doklady, jakou práci ve skutečnosti externisté odvedli. Odmítá sdělit i jména lidí, které zaměstnával, takže není zřejmé, zda šlo o skutečné odborníky na danou práci, nebo o lidi, kteří mohou mít například vazby na ty, kdo jim práci zadávali.

Podle dokumentů, které má Seznam k dispozici, se externistům vyplácely odměny v desítkách tisíc korun měsíčně (45 tisíc za analýzu festivalů, 20 tisíc měsíčně za monitoring časopisů, 35 tisíc za poskytování zpětné vazby).

Bývalý ministr financí a předseda TOP 09 Miroslav Kalousek už oznámil, že chce kvůli kauze podat trestní oznámení. Pokorná Jermanová míní, že bývalý předseda TOP 09 chce tímto krokem ovlivnit případ údajného střetu zájmů premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, kterým se krajský úřad zabýval. Vybraní opoziční politici za STAN a ODS mu podle hejtmanky slouží jako užiteční idioti a jsou jeho loutkami. „Výsledkem je šikanování mojí osoby, mé rodiny a zaměstnanců krajského úřadu, vše za účelem antiBabiš agendy pana Kalouska,“ uvedla.

Reklama

Doporučované