Hlavní obsah

Případ rvačky v Dubí. Žalobce popsal případ, za který udělil Zeman vyznamenání

David Michajlak při přebírání vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

Seznam získal obžalobu šesti lidí, kteří se v Dubí na Teplicku dostali do potyčky s mužem, jemuž prezident udělil letos medaili Za hrdinství.

Článek

Jenom několik dní před tím, než David Michajlak dostal na Pražském hradě od prezidenta republiky medaili Za hrdinství, poslal žalobce soudu obžalobu v případu, za který byl tento šestadvacetiletý muž z Dubí na Teplicku vyznamenán.

Medaili Za hrdinství dostalo kromě Davida Michajlaka ještě pět lidí – šlo o vojenské veterány, z nichž někteří prošli největšími masakry druhé světové války, a byli oceněni „za hrdinství v boji“.

Zdůvodnění medaile pro Davida Michajlaka bylo jiné – „za záchranu života“.

David Michajlak se totiž loni v srpnu dostal na koupališti v Dubí do potyčky s přesilou. Bylo to poté, co aktivně vstoupil do hádky dvou žen – jedna byla Romka a druhá patřila k majoritě.

Seznamu se podařilo nyní získat text obžaloby, kterou žalobce v této kauze plné protichůdných svědectví sepsal.

Státní zástupce v obžalobě líčí události tak, že se David Michajlak zastal na koupališti ženy, kterou napadla jiná žena – Romka.

„Poškozenou udeřila dvěma údery pěstí do hlavy, a to nad levé ucho a pod levé oko, následně poškozenou chytila za vlasy a strhla jí na dno bazénku, kde ji držela u hladiny, načež jí jednou rukou pustila a opakovaně jí udeřila do zad a do krku a u toho řvala, že jí zabije, a když se poškozené zastal David Michajlak, tak napadla i tohoto, a to úderem pěstí do obličeje,“ uvedl žalobce Ondřej Langr.

V případu z loňského 7. srpna vypovídalo, jak plyne z dokumentu, zhruba dvacet lidí, část z nich popsala dění tak, jak stojí v obžalobě.

Tito lidé včetně Davida Michajlaka samotného při výslechu na policii popsali, že se Michajlak jen snažil od sebe dvě ženy odtrhnout.

„Stoupnul jsem si mezi ně. Ta cikánka se mě snažila udeřit, dvakrát jsem jí uhnul, napotřetí mě trefila nad čelo. Rána byla silná,“ řekl Michajlak policistům.

Zároveň však řada jiných svědků uvedla, že to bylo jinak. David Michajlak romskou účastnici potyčky opakovaně odstrčil a ta se začala bránit.

Jedno z takových svědectví zveřejnil na webu například server Romea.cz.

Prohlédnout si ho můžete ZDE.

Středně těžká zranění

Tito svědkové podle obžaloby uvedli, že David Michajlak do Romky strčil dvakrát. A to tak, že žena spadla do vody. Romka, která dnes s dalšími lidmi čelí za útok na Michajlaka obžalobě, pak policistům řekla, že se kvůli tomu začala bránit.

„Strčil mě hodně, a to tak, že jsem upadla do vody. Bála jsem se, že mě chce napadnout, a když jsem se pak postavila, ten kluk do mě strčil znovu. Tomu klukovi jsem pak dala facku,“ cituje žalobce v dokumentu obžalovanou.

Události pak podle žaloby dostaly spád.

Do brouzdaliště přiběhlo dalších pět Romů – šlo o příbuzné nebo známé obžalované ženy. Michajlaka podle obžaloby společně napadli. Část mu držela ruce, aby se nemohl bránit. Další ho pak kopali a bili. Většina úderů byla do hlavy a horní části těla.

Dnes je také těchto pět Romů obžalováno.

Žalobce připomíná, že po incidentu byl David Michajlak 23 dní v pracovní neschopnosti. V obžalobě citovaný soudní znalec uvedl, že utrpěl středně těžká zranění. Trvalé následky však podle něho nejsou pravděpodobné.

Obžaloba popisuje i to, jak vlastně konflikt vznikl. A i v tomto bodě se svědecké výpovědi diametrálně různí.

Na začátku byl konflikt dvou dětí v brouzdališti, na který zareagovala jedna z matek.

Při výpovědi uvedla, že romský chlapec obtěžoval jiné děti a pak i to její. Policii sdělila, že jedno z dětí i topil.

„Cikánského chlapce jsem chytla za ruku a vytáhla jej na stranu. Tam jsem mu řekla, že se to nedělá, že ho mohl utopit,“ vypověděla žena při výslechu.

Matka romského chlapce (její výpověď pro romea.tv jsme uvedli výše v textu) policii vylíčila události jinak: „Křičela na něj, že ho má plné zuby, načež jej hodila do vody. Proto jsem běžela do vody, syna vyndala a té paní vynadala,“ uvedla žena, která poté z místa odešla a z povzdálí sledovala, jak se u brouzdaliště rozhořel výše popisovaný incident.

Žalobce: Ať to rozklíčuje soud

Teplický okresní státní zástupce Ondřej Langr Seznamu řekl, proč se nakonec při podání obžaloby přiklonil na stranu Davida Michajlaka a těch, kteří vypovídali v neprospěch Romů.

„Konečné slovo v tom má soud, aby takzvaně rozklíčoval, jak to tedy bylo. My jsme se přiklonili k tomu, co my považujeme za pravdivé,“ prohlásil Langr.

„To máte deset svědků a každý vám to popíše trochu jinak, to je při násilné trestné činnosti téměř standardní,“ doplnil.

K tomu, jestli události na koupališti dospěly tak daleko, že pan Michajlak pomohl zachránit lidských život, se státní zástupce nechtěl vyjadřovat. „To bych nechal bez komentáře,“ řekl Seznamu.

Hrad si naopak stojí za tím, že medaile Za hrdinství – za záchranu života – byla udělena oprávněně.

„Když někomu pomůžete v okamžiku, kdy je fyzicky napaden, zabráníte mnohem horším následkům. To je fakt, který nikdo nemůže zpochybnit,“ napsal Seznamu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, když se ho na okolnosti tohoto případu ptal.

Podobně mluví i David Michajlak.

„Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby nikdo nezasáhl. Myslím si, že jsem zachránil celkově tu situaci,“ prohlásil.

Šestici hrozí kvůli obžalobě za zločin těžkého ublížení na zdraví až trest deset roků vězení. Teplický soud, který případ bude řešit, zatím jednání nenařídil.

Reklama

Doporučované