Hlavní obsah

Případ Tijani: Proč ho Sparta odmítla a proč ho Slavia chce

Foto: Profimedia.cz

Mohamed Tijani, ještě na stadionu v Jihlavě.

Reklama

Sparta ho kvůli zádrhelu při zdravotní prohlídce neangažovala – a teď má skončit v táboře největšího rivala ze Slavie? Fotbaloví fanoušci kroutí hlavou nad případem Mohameda Tijaniho, který některým z nich připadá neuvěřitelný. Ale není. Snad jen trochu nezvyklý.

Článek

Je to rok, co přes Vyškov přišel do Jihlavy. A v jejím dresu se Mohamed Tijani rychle vyprofiloval v jednoho z nejzajímavějších hráčů druhé ligy.

Slibně se rýsující příběh 22letého stopera z Pobřeží slonoviny se měl do své pohádkové fáze začít dostávat už začátkem ledna, kdy to vypadalo, že je ruka v rukávě a Tijaniho angažuje Sparta. Nestalo se se zdůvodněním, že hráč neprošel zdravotní prohlídkou.

V médiích, zejména v deníku Sport, jehož vydavatel má stejného vlastníka jako Sparta, se začaly objevovat elaboráty o tom, že Mohamed Tijani nemá v koleni přední zkřížený vaz. Z toho se začaly rozvíjet spekulace, že mu tedy někdy musel prasknout – a z nich zase úvahy, zda to hráč zatajil před jihlavou, Jihlava před Spartou a tak různě a podobně.

Ředitel jihlavského klubu Jan Staněk proti těmto výkladům zuřivě protestoval. A zdůrazňoval, že Tijani zmíněný vaz má, jen oslabený vůči tomu, co je standardní. Zato silně obklopený a tím pádem zpevněný svalovinou.

Navzdory tomu, že Sparta hráče angažovat odmítla, probleskávaly i nadále spekulace, že se přesto o Tijaniho zajímají na jiných adresách: mluvilo se o Plzni, Mladé Boleslavi. Ale nejvíc jeho jméno podle všeho zarezonovalo ve Slavii.

Na instagramovém účtu backstage, vnímaném jako neoficiální informační kanál vedení Slavie, se v neděli objevila informace, že Mohamed Tijani má právě do Slavie přijít na hostování s nepovinnou opcí.

Tak on nejde do Sparty, ale do Slavie ano? To je samozřejmě rychlá zkratka, která mnohé překvapí. Když se ale na celý případ podíváme podrobněji, zjistíme, že nějaký ten logický prvek, ať už ze strany uvažování kteréhokoli ze zainteresovaných, nepostrádá.

Sparta měla sice na podzim s chybami stoperů velký problém, ale registrovala i četné další trable. Třeba s marodkou plnou hráčů s operovanými koleny (Dočkal, Kadlec, Panák, Drchal…) nebo jinými neduhy. Vyhodnotila si, že při odhaleném stavu Tijaniho kolena je u něj výrazně vyšší riziko zranění, než je standard. A prostě se rozhodla tohle riziko nepodstoupit.

A to nebyly předjednané finanční podmínky transferu nijak monstrózní. Podle informací Seznam Zpráv měla Sparta za Tijaniho zaplatit pět milionů korun hned a případně pět milionů dalších podle odehraných zápasů. Plus bonus za případný start v Lize mistrů či procenta z dalšího přestupu.

Jenže to byl ve hře přestup. Slavia podle všeho rozehrála úplně jinou hru. Když si Mohameda Tijaniho půjčí jen na jarní část soutěže, prakticky nic neriskuje.

Připomeňme, že jí kvůli zranění kolena chybí do konce sezony klíčový stoper David Hovorka. Navíc na hostování s opcí odešel do West Hamu kapitán Tomáš Souček, místo kterého by se mohl ze stoperské dvojice povysunout do středu pole Ladislav Takács. A v průběhu zimního přípravného období si Slavia rozšířila kádr o megatalentovaného stopera Davida Zimu. Přestože je mu teprve 19 let, Slavia za něj „vysolila“ Sigmě Olomouc neuvěřitelných 30 milionů korun.

Počet variant do obrany asi Slavii přesto připadal nedostatečný, a tak si navíc pro jarní měsíce půjčí z Jihlavy i Tijaniho.

V průběhu zimního přípravného období točila Slavia v zápasech na stoperských pozicích Kúdelu, Frydrycha, Takácse, Zeleného, mladého Křišťana či nově příchozího Zimu a také novopečeného kapitána Bořila.

Náskok v tabulce má Slavia coby její lídr obrovský, možností dalších jarních experimentů se sestavou tedy habaděj. Život jí aktuálně kapku komplikuje fakt, že hned dvě alternativy za Součka, a to Oscar a Takács, nebudou moci zkraje jarní části sezony hrát, jeden pro osm žlutých karet, druhý kvůli bolavé achillovce.

I tohle všechno nejspíš pootevřelo vrátka Tijanimu. Pokud opravdu rozšíří jarní soupisku Slavie, zvýší se asi pravděpodobnost, že Slavia někomu zapůjčí či prodá Michala Frydrycha nebo Jaroslava Zeleného.

Nabízí se otázka, co z toho všeho má Vysočina Jihlava. Pro jarní část sezony, v níž bude chtít usilovat o postup mezi elitu, přijde o svého klíčového obránce. Ušetří pravda za jeho plat a od tradičně štědré Slavie dostane bezpochyby nějakou slušnou, ale zase ne nijak zásadní částku i za Tijaniho půlroční hostování.

Její strategie spočívá patrně v tom, že Tijani dostane šanci odprezentovat se v nejvyšší soutěži, v aktuálně nejúspěšnějším klubu – a pokud se mu to povede, zvýší se šance, že ho Jihlava v létě zobchoduje možná ještě líp, než jak to měla v lednu rozjednané se Spartou.

Jak už to bývá, fanoušci Slavie se budou škodolibě těšit na derby, zda v něm třeba slávista Tijani nevstřelí gól zrovna Spartě, která nad ním, kvůli stavu jeho kolena, ohrnula nos.

Až budoucnost ale ukáže, zda pochybila, nebo ne. Ne dřív než na podzim by se totiž ukázalo, jestli Tijaniho koleno případně zvládne plný zápřah v kombinaci ligy a evropských pohárů. A právě to je kombinace, na kterou nejsilnější české kluby musí brát zásadní zřetel.

Slavia si na jaře vyzkouší alespoň to, zda Tijani zapadne do jejího stylu a do kolektivu. A za tu zkoušku (skoro) nic nedá.

Reklama

Související témata:

Doporučované