Hlavní obsah

Případ ubitého afghánského vojáka: Obviněni jsou čtyři lidé

Atentátníkovi, který zabil tři české vojáky, bylo osmnáct. Podívejte se na zpovědi mladíků, které islamisti chystali do akce.Video: Milan Šíma, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jde o pokračování vyšetřování, které začalo loni na podzim po úmrtí vojáka Tomáše Procházky na afghánské základně Šindánd v provincii Herát. Útočník, který českého psovoda smrtelně zranil, skončil ve vazbě, kde zemřel.

Článek

Vojenská policie, která prověřuje loňské úmrtí afghánského vojáka, začala trestně stíhat čtyři osoby. Má za to, že se dopustily přečinu neoznámení trestného činu. Informovalo o tom Městské státní zastupitelství v Praze.

„Žádné další informace, včetně informací směřujících k totožnosti obviněných osob, nelze s ohledem na probíhající vyšetřování sdělovat,“ stojí v tiskové zprávě.

Jde o případ, jehož počátek je v říjnu 2018. Tehdy začal devatenáctiletý afghánský voják Vahidulláh Chán střílet na projíždějící české vozidlo na základně Šindánd v provincii Herát.

Při útoku zemřel psovod Tomáš Procházka a další dva čeští vojáci byli zraněni.

Chán byl během několika hodin zatčen afghánskými jednotkami a vzat do vazby západních sil. V době, kdy byl navrácen afghánským jednotkám, byl zbitý a v bezvědomí, jak tehdy popsali afghánští úředníci. Krátce poté muž zemřel.

V listopadu informoval list The New York Times, že bylo oficiálně zahájeno vyšetřování incidentu. Nejmenovaný americký činitel deníku řekl, že tým armádní sedmé skupiny zvláštních sil, která pomohla převést Chána do vazby českých vojáků, byl stažen z Afghánistánu. A že však není jasné, zda se američtí vojáci účastnili bití Chána.

Připomeňte si loňskou tragickou ztrátu čtyř českých vojáků na misích v Afghánistánu.Video: Seznam Zprávy

České Ministerstvo obrany pochybení vojáků odmítlo. „Spekulace a zavádějící informace, ty striktně odmítám. V každé armádě demokratických zemí jsou takovéto události řádně a standardně vyšetřeny. Všechny země, které se účastní mise, řádně dodržují mezinárodní humanitární právo. To, co bylo uveřejněno v článku The New York Times, samozřejmě odmítám,“ řekl k tomu loni ministr obrany Lubomír Metnar.

Vyšetřování dál probíhalo v tichosti. Z kraje tohoto týdne však Deník N přinesl informaci, že v souvislosti s případem probíhá zásah na Generálním štábu AČR a v Prostějově.

„V úterý 23. července 2019 provedla Vojenská policie na Generálním štábu AČR a v Prostějově některé úkony trestního řízení, a to v souvislosti s prověřováním úmrtí příslušníka afghánských ozbrojených sil v Afghánistánu v říjnu loňského roku,“ potvrdila posléze Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení Ministerstva obrany.

V souvislosti s loňskou smrtí českých vojáků poslal Afghánistán nedávno do České republiky diplomatickou nótu. Její podrobnosti Černínský palác nezveřejnil s odvoláním na utajovaný režim dokumentu. Server iROZHLAS.cz ji spojil se zásahem českých a amerických vojáků proti komplicům atentátníka, který v srpnu připravil o život další trojici českých vojáků – Kamile Beneše, Martina Marcina a Patrika Štěpánka.

Reklama

Související témata:

Doporučované