Hlavní obsah

Případ utonutí vietnamských chlapců? Největší trest je smrt dětí, řekl soud

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Jezero Lhota, kde došlo k tragédii.

Reklama

Mělnický soud dnes zastavil trestní stíhání rodičů dvou vietnamských chlapců, kteří v srpnu 2018 utonuli v jezeře Lhota u Prahy. Největším trestem je podle soudu úmrtí dětí.

Článek

Státní zástupkyně požadovala podmíněný trest na spodní hranici, obhájce navrhoval zproštění obžaloby. Rozsudek soud vynesl bez přítomnosti rodičů.

Podle soudu je pro rodiče největším trestem úmrtí dětí. Shodli se na tom i státní zástupkyně a obhájce. Žalobkyně se zatím nevyjádřila k tomu, zda se odvolá.

„Já se domnívám, že ten rozsudek je spravedlivý. Paní předsedkyně senátu ho velmi dobře odůvodnila. Já se domnívám, že z toho odůvodnění vyplývají zcela jednoznačně úvahy senátu, které při tom rozhodování měl,“ řekla státní zástupkyně Dana Čechová.

Čechová si ponechala lhůtu na rozmyšlenou, protože jí vadí přístup obžalovaných. „Obžalovaní nevypovídali v přípravném řízení, nevyjádřili se k té věci, dnes se hlavního líčení nezúčastnili. Pokud by tady dnes byli přítomni, tak můžeme říci, že to hlavní líčení mělo minimálně výchovný efekt. Ale oni tady dnes nebyli,“ řekla Čechová.

Předsedkyně senátu při odůvodňování rozsudku uvedla, že se podařilo prokázat, že se událost skutečně stala tak, jak popisuje obžaloba. Obhájce všech tří obžalovaných s tím ale nesouhlasí.

Chlapci vietnamského původu se na přírodním koupališti utopili předloni 2. srpna. Ve vodě je našli potápěči asi po dvou hodinách od nahlášení, že zmizeli. Případ vyvolal velkou pozornost, neboť podle některých médií personál areálu otálel s pomocí rodičům, kteří děti hledali, matkám dětí prý nikdo nevěnoval pozornost. Ředitel areálu Robert Nedvěd to tehdy odmítl.

Tři obžalovaní, matka a otec jednoho chlapce a matka druhého utonulého, se z jednání omluvili a k soudu nepřišli.

Podle znaleckých posudků bylo bezprostřední příčinou smrti udušení z utopení. Oba chlapci byli podle posudku zdraví. Státní zástupkyně Dana Čechová obžalované vinila ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti, rodiče podle ní zanedbali rodičovskou zodpovědnost. Rodiče chlapců nevypovídali ani na policii.

Soud dnes vyslechl dvě prodavačky ze stánku v bezprostřední blízkosti takzvané dětské pláže, kde je pozvolnější vstup do vody. Jedna ze žen vypověděla, že ke stánku přiběhla žena vietnamského původu a něco jí ukazovala na telefonu. Obsluhující jí ale nerozuměla, poslala ji proto do kanceláře zhruba dvě desítky metrů od stánku. „Za pět až deset minut vyhlašovali, že se postrádají dva chlapci,“ řekla svědkyně. Rozhlasem se následně hledal také případný tlumočník.

Podle státní zástupkyně nechali rodiče děti bez dozoru nejméně od 13:15 do 14:05, kdy si otec všiml, že chlapci na břehu nejsou. Po 14:30 byla na místo přivolána policie. Utonulé chlapce, narozené v roce 2011 a 2013, našli pod hladinou až potápěči. Rodiče podle Čechové věděli, že ani jeden neumí plavat. Podle Čechové byl s dětmi u vody otec, ve 13:15 ale odešel do stánku, což řekl matkám hochů. „Obě matky přebíraly zodpovědnost za nezletilé,“ řekla Čechová.

Kriminalisté už předloni obvinili dvě ženy a muže z usmrcení z nedbalosti. Vyšetřování prodlužovaly mimo jiné stížnosti na ustanovení obhájců, které musel řešit krajský soud.

Několik dní po tragédii se na koupališti sešlo asi 150 lidí na pietní akci za utonulé chlapce. Kolem dřevěného kříže u lesní cesty účastníci položili květiny a svíčky. Hrála harmonika, někteří lidé tiše zpívali a podle vietnamského zvyku házeli na pietní místo hrsti rýže.

Reklama

Doporučované