Hlavní obsah

Případ zkrachovalé záložny se nově rozrostl o desítky obviněných. V policejní síti uvázl i český sportovec

Policie v kauze Metropolitního spořitelního družstva obvinila další lidi.Video: Radek Nohl, Seznam Zprávy

 

Reklama

K obvinění vyšetřovatelé přistoupili poté, co prověřovali zhruba 220 úvěrů, které poskytlo Metropolitní spořitelní družstvo.

Článek

Policejní vyšetřování případu ve své době největší a nejúspěšnější kampeličky v Česku – Metropolitního spořitelního družstva (MSD) – má další pokračování.

Loni kvůli krachu kampeličky skončilo před soudem sedmnáct lidí. Ale tím ještě případ neskončil. Seznam zjistil, že v této kauze byly nově obviněny další zhruba tři desítky lidí.

Jde zejména o žadatele o milionové úvěry. A pak také soudní znalce, kteří podle vyšetřovatelů nadhodnocovali ceny pozemků.

Díky posudkům vlastníci firem – většinou takzvaní bílí koně – úvěry v řádu desítek milionů korun dostali. Když jim však peníze z kampeličky přišly, obratem je podle policistů posílali na účty dalších společností.

Vyšetřovatelé v tomto případě prověřují více než dvě stovky úvěrů z let 2009 až 2013, které Metropolitní spořitelní družstvo vyplatilo.

„Z toho je vedeno trestní stíhání v asi třiceti věcech a v dalších třiceti je předpoklad, že bude trestní stíhání zahájeno,“ řekl Seznamu žalobce David Ešner z Vrchního státního zastupitelství v Praze, které případ dozoruje.

Obviněni jsou za trestné činy úvěrový podvod nebo křivá výpověď a nepravdivý znalecký posudek.

Jak odtekla miliarda z MSD do Hongkongu. Video: Vojtěch Blažek

Státní zástupce uvedl, že vedle žadatelů o úvěry nebo znalce stíhá policie třeba i ty, co by měli v kauze důležitější roli. „Obviněni byli i lidé stojící v hierarchii na vyšších stupních organizace, a to jak z české, tak i slovenské větve případu,“ doplnil Ešner.

Detektivové stíhají třeba českého jachtaře Davida Křížka. Působil ve dvou firmách, které úvěr od kampeličky dostaly.

„Zatím se k tomu nechci vyjadřovat úplně, protože ten případ se řeší a já jsem do toho tak nepříjemně vtažený,“ prohlásil Křížek. Vysvětlil, že někdo v minulosti zneužil jeho důvěry. O koho jde, ale říct nechtěl.

Policisté stíhají znalce i bílé koně

Minimálně u deseti případů pak figuruje jméno teplického znalce Vlastimila Hudečka. Podle vyšetřovatelů vytvářel posudky pro jednotlivé zájemce, i když věděl, že peníze z úvěrů budou využity jinak.

„Tohle s vámi nebudu probírat,“ odpověděl Hudeček na otázky týkající se jeho obvinění a poté telefonát ukončil.

Jedním z těch, pro koho posudek vytvořil, byla například firma, v níž působil Viktor Chlup. Kampeličce ručil pozemky, o nichž tvrdil, že z nich mají být stavební parcely. Což se, jak uvádí policisté, nestalo.

Podle obchodního rejstříku byla firma, v níž byl Chlup jednatelem, vytvořena na začátku dubna 2012. Osm dní po jejím založení ji Metropolitní spořitelní družstvo poskytlo 22,4 milionu korun.

Policisté uvádí, že peníze pak obratem odešly na účet další společnosti. Z úvěru od MSD přitom Chlupova firma splatila jen 2,1 milionu.

Obviněn byl nově také člen představenstva MSD Daniel Tureček, který už v první větvi případu stanul před soudem, nebo další lidé z Ústecka – v kauze figurovali jako bílí koně.

Metropolitní spořitelní družstvo mělo v minulosti 14 tisíc klientů a 12 miliard vkladů. V roce 2013 však vedení kampeličky obvinila policie. S tím, že zpronevěřilo 1,37 miliardy korun.

Z toho 994 milionů poslala skupina do Hongkongu, 437 milionů se podařilo detektivům zmrazit na účtech v Česku ještě před tím, než mohly také zmizet v cizině. Svou přímočarostí jde o kauzu, která velmi připomíná nájezdy na finanční ústavy z 90. let.

Reklama

Doporučované