Hlavní obsah

Případ zneužitých dotací: Exsenátor Novák byl zatčen v Německu, žalobci ho chtějí v Česku

Zadržený exsenátor Alexandr Novák.

 

Reklama

Novák je jedním z 24 obviněných v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, která se týká dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji.

Článek

Německá policie zatkla bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka.

Novák je jedním z 24 obviněných v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, která se týká dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policisté mu dosud obvinění nepředali, protože byl v době loňské razie v zahraničí.

Novák byl zadržen přímo na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem poté, co přiletěl do Německa z USA. Český rozhlas uvedl, že k tomu došlo již loni 24. prosince. Novákův obhájce Michael Kis uvedl, že o ničem neví.

Vydání do Česka

Pražské státní zastupitelství v pondělí uvedlo, že v souvislosti s kauzou ROP Severozápad v Německu probíhá řízení o vydání. Jméno Alexandra Nováka výslovně nezmínilo.

„Ve Spolkové republice Německo je aktuálně vedeno řízení proti jedné osobě na základě českými justičními orgány vydaného evropského zatýkacího rozkazu," potvrdil v pondělí Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze.

O Novákově vydání do Česka by měl rozhodnout soud ve Frankfurtu nad Mohanem, uvedla ČTK s odkazem na česko-německé policejní centrum v bavorském Schwandorfu.

O tom, že byl Novák zadržen, v usnesení napsal i Krajský soud v Ústí nad Labem. Ten nedávno rozhodl, že jeden z obviněných - podnikatel Daniel Ježek, zůstane ve vazbě. Důvodem je fakt, že by mohl ovlivňovat svědky a hrozí jeho útěk do zahraničí.

Novákova role v případu je klíčová. Státní zástupce Tomáš Minx v usnesení uvádí, že Novák a Ježek stáli v čele zločinecké skupiny a určovali, které z projektů budou takzvaně tlačené a získají tak dotace. Ředitelé dotačního úřadu pak Novákovi a Ježkovi při pravidelných středečních setkáních předkládali písemné dokumenty a informovali je o veškerém dění.

Mezi obviněnými v kauze ROP Severozápad jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. Velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad.

Operační program podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. Škoda způsobená obviněnými podle některých informací dosáhla 13,9 miliardy korun.

Reklama

Doporučované