Hlavní obsah

Případ zříceného mostu ve Vilémově. Na čtyři roky má jít do vězení stavbyvedoucí, chyby odmítá

Na místě tragédie ve Vilémově stojí nový most.Video: Tomáš Svoboda, Jan Kozel, ČTK, ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

V kauze zříceného mostu ve Vilémově na Vysočině padl první rozsudek. Na čtyři roky do vězení má jít stavbyvedoucí společnosti Bögl a Krýsl Josef Spour. Ostatních devět lidí okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby zprostil. Při tragédii v roce 2014 zahynuli v troskách čtyři dělníci, další se zranili.

Článek

Na čtvrté září roku 2014 nikdo ve Vilémově na Havlíčkobrodsku nezapomene. Zřítil se tam opravovaný most a zavalil stavební dělníky. Čtyři nepřežili, další dva utrpěli zranění. Havlíčkobrodský okresní soud ve čtvrtek vynesl rozsudek. Do vězení má jít stavbyvedoucí společnosti Bögl a Krýsl Josef Spour. Podle soudkyně Hany Doubkové nereagoval na několik upozornění dělníků, že se upevňované stojky hýbou. V té chvíli mohl tragédii odvrátit, ale nic neudělal.

Ostatních devět obžalovaných, včetně dalších stavbyvedoucích, stavebního dozoru a úředníků krajského úřadu bylo zproštěno obžaloby. Podle rozsudku sice jednotlivé firmy špatně komunikovaly, podcenily přípravné práce, ale to samo o sobě nevedlo k fatální události a nevybočovalo mimo zákon.

Rozsudek je nepravomocný, odvolal se Spour i státní zástupkyně Zdeňka Tománková. „Takový rozsudek jsem nečekala,” neskrývala překvapení. Případ se tak posune k pobočce krajského soudu v Pardubicích.

Jediný odsouzený se k rozhodnutí vyjadřovat nechtěl. V závěrečné řeči všechna obvinění odmítl. „Stavební práce jsme prováděli podle platné projektové dokumentace. Projekt neodpovídal realitě. V plné míře odmítám obžalobu. Necítím se vinen ze způsobení této tragédie,” uvedl Spour.

Výpovědi přeživších podle Doubkové prokázaly, že Spour o riziku věděl, ale nic proti němu neudělal. Kromě trestu nesmí podle rozsudku pět let pracovat jako stavbyvedoucí. Byl odsouzen za přečin obecného ohrožení z nedbalosti. Porušil obecné předpisy i svoje pracovní povinnosti vyplývající se smlouvy.

U ostatních obžalovaných se podle soudkyně neprokázalo překročení zákona, tedy, že porušili stavební zákon, smlouvy mezi dodavateli nebo povinnosti vyplývající z jejich pracovních smluv.

Složitý a rok a půl dlouhý soudní proces, při němž aktéři pracovali s 2000stránkovým spisem prokázal i další chyby na stavbě. Podle rozsudku byla špatně projekčně připravená. Podle dokumentů byl most formálně rozdělen na dvě části, na nichž nekoordinovaně pracovaly různé firmy, což se ukázalo jako chyba.

Projekty dodala společnost HBH Projekt a Linkprojekt, projektanti vypovídali jako svědci. Soudkyně označila za chybu projektanta to, že dovolil současné odtěžování zeminy a podpírání mostu. Ve prospěch obžalovaných svědčilo to, že postupovali podle projektu. Podle soudkyně je jasné, že za pád mostu mohlo odebírání zeminy u paty mostu. „Problém je, že to měl stavbyvedoucí projektantem povoleno,“ řekla Doubková. Odtěžení zeminy označil za důvod pádu už dřív soudní znalec.

Deset lidí bylo obžalováno z obecného ohrožení z nedbalosti, za což hrozí vězení od tří do deseti let. S trestem odešel pouze Spour. Zástupci obžalovaných požadovali pro své klienty zproštění obžaloby. Hlavní líčení začalo u okresního soud v květnu 2017.

Inspektorát práce udělil v souvislosti se zřícením mostu pokuty v celkové výši 1,5 milionu korun. Dostaly je firmy Strabag a Bögl a Krýsl a koordinátorka bezpečnosti práce Marie Hubková. Pokutovaní podle inspektorátu nezajistili dostatečně bezpečnou koordinaci prací při opravách mostu.

Téměř 90 let starý klenutý most přes říčku Hostačovku ve Vilémově byl rekonstruován při modernizaci silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl. Stejná firma se podílela na opravách železničního mostu u Studénky, kde v roce 2008 došlo k neštěstí, při němž zemřelo osm lidí.

Reklama

Doporučované