Hlavní obsah
Online

Česko má 3257 nakažených, 31 lidí zemřelo

Foto: ČTK/AP/Dar Yasin, ČTK

Tisková konference vlády

Reklama

aktualizováno •

V Česku je k úternímu večeru 3257 potvrzených případů nákazy koronavirem. Vláda dnes schválila balíček opatření na podporu ekonimiky, vybraným firmám například přispěje na platy zaměstnanců.

Článek

S nemocí COVID-19, kterou koronavirus způsobuje, se podle ministerstva zdravotnictví nakazilo 3 257 lidí, 45 se uzdravilo a 31 zemřelo. Sedm pacientů a devět zdravotníků kardiologického oddělení krajské nemocnice v Pardubicích onemocnělo novým typem koronaviru.

Vláda dnes rozhodla, že firmám přispěje na mzdy. Návrh však počítá s tím, že výši příspěvku zastropuje. Živnostníci dostanou místo 15 tisíc měsíčně jednorázový příspěvek ve výši 25 tisíc korun.

Záznam z tiskové konference po jednání vlády:

TK po jednání vlády 31. 3. Video: ČTK

Omezení volného pohybu včera kabinet opětovně prodloužil do 11. dubna do 6:00. Do stejného data zůstávají zavřené restaurace a až na výjimky také platí zákaz maloobchodního prodeje a služeb. Zákaz se netýká například prodejen potravin, lékáren, drogerií, prodejen výpočetní techniky, malých domácích zvířat a potřeb pro ně, novin a časopisů, zahrádkářství, květinářství nebo prodejen zdravotnických prostředků.

  • Romský lékař nabádá komunitu, aby dodržovala opatření kvůli koronaviru

  • Hřib: Devět ventilátorů od Tchaj-wanu dostane Praha

  • Jak vypadá vykládka materiálu v Praze

  • Příbram zpřístupní hřbitovy

    Příbram v omezeném režimu zpřístupní hřbitovy, které byly uzavřeny se zákazem volného pohybu lidí kvůli koronavirové epidemii. Prozatím budou otevřeny v úterý a ve čtvrtek od 8:00 do 17:00. ČTK o tom dnes informovala mluvčí radnice Eva Švehlová. Podle starosty Jana Konvalinky (za ANO) je nepříjemné, když lidé nemohou dojít na hřbitov rozsvítit svíčku a zavzpomínat na své blízké.

  • V Pardubické nemocnici je 150 zaměstnanců kardiologie v karanténě

    Sedm pacientů a devět zdravotníků kardiologického oddělení krajské nemocnice v Pardubicích onemocnělo novým typem koronaviru. Dalších 150 zaměstnanců tohoto oddělení je v různých stupních karantény. Oddělení jede v nouzovém režimu a zdravotníci, kterým první test vyšel negativně, jsou sice v karanténním opatření, ale po splnění doporučení krajského hygienika pokračují v práci, aby zajistili péči na oddělení. Více v článku Michaely Rambouskové:

  • Češi z Thajska jsou doma

  • Další materiál z Číny dorazil do Pardubic

  • Stát už za ochranné prostředky utratil 10 miliard korun, řekla Schillerová

    Ministryně financí Alena Schillerová zároveň společně s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou uvedla, že by všechny instituce měly vést transparentní evidenci.

  • Prymula: Zákaz cestování bude ještě trvat

    Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula to řekl po jednání vlády. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha budou Češi muset omezení strpět. Jak dlouho, ukážou další týdny a měsíce, řekl Vojtěch.

  • 3257 nakažených

    Česko má 3257 nakažených koronavirem, uvedlo po 19. hodině Ministerstvo zdravotnictví.

  • Vláda ve středu projedná návrh na prodloužení nouzového stavu

    Na tiskové konferenci to řekla vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Nyní platí nouzový stav do 12. dubna, jeho prodloužení musí schválit Sněmovna. Schillerová očekává, že vláda bude se sněmovními stranami o podpoře jednat až po svém středečním rozhodnutí. Vláda schválila zavedení nouzového stavu od 13. března 14:00 na nejdelší možnou dobu, tedy na 30 dní. Pro případné prodloužení nad tuto lhůtu je nutný souhlas poslanců. Očekává se, že Sněmovna bude o vládním návrhu rozhodovat v příštím týdnu.

  • 31 obětí v Česku

    Ministerstvo zdravotnictví na svém webu uvedlo, že koronaviru podlehlo 31 lidí.

  • Stát pořídí do všech nemocnic termokamery, objednal jich 500

    Novinářům to po jednání vlády řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). V nemocnicích by měly termokamery v souvislosti se šířením nového typu koronaviru pomáhat odhalovat potenciálně infekční lidi. „Dnes jsme učinili objednávku 500 termokamer. Budou rozmístěny ve všech nemocnicích,“ uvedl Vojtěch. Doplnil, že k instalaci kamer už přistoupily různé úřady a další instituce. „Udělali jsme objednávku, příští týden jich přijde prvních 50,“ řekl.

  • Vojtěch: 3238 nakažených, 29 zemřelých

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch později na tiskové konferenci po jednání vlády uvedl, že aktuální počet nakažených je 3238, zemřelo 29 lidí a 45 se jich vyléčilo.

  • V Česku je 3138 nakažených

    Koronavirem se v Česku k úternímu podvečeru nakazilo 3138 lidí, uvedlo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Vláda schválila program Antivirus

    Stát bude v rámci takzvaného kurzarbeitu vyplácet dva druhy příspěvků na mzdy za období od 12. března do konce dubna. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD). Stát poskytne 80 procent náhrady mzdy lidí v karanténě a mzdy pracovníků uzavřených provozů, a to do 39 000 korun. U omezení výroby kvůli výpadku pracovníků, surovin či poklesu poptávky to bude 60 procent, a to do 29 000 korun. Podpora se stanoví ze superhrubé mzdy.

  • Živnostníci postižení opatřeními dostanou 25 tisíc korun

    OSVČ postižení pandemií dostanou od státu jednorázovou částku 25 000 korun, informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová po jednání vlády. Podnikatel musí o podporu požádat a splnit několik podmínek předložením čestného prohlášení. Jde například o pokles tržeb za první čtvrtletí meziročně o deset procent nebo loňské minimální hrubé příjmy 180 000 korun.

  • Pět lékařů a třicet dva zdravotníků z Nemocnice Prachatice je v karanténě

    Pět lékařů a 32 dalších zdravotníků z interního oddělení prachatické nemocnice skončilo v karanténě. Jedna z hospitalizovaných pacientek totiž byla v kontaktu s člověkem, u něhož se potvrdil koronavirus. Nakažení COVID-19 následně testy zjistily i u samotné pacientky. ČTK to řekla mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Iva Nováková.

  • V domově pro seniory v Litoměřicích je 52 nakažených klientů

    V litoměřickém domově pro seniory je potvrzeno 52 pozitivních klientů testovaných na přítomnost COVID-19 z celkem 72 klientů. Jeden muž zemřel v pondělí, nákaza nebyla hlavní příčinou úmrtí. Informovalo o tom dnes na svém webu Centrum sociální pomoci Litoměřice, pod které Domov U Trati patří. Z 52 nakažených potřebovalo šest klientů lékařskou pomoc. Pětaosmdesátiletý muž hospitalizovaný v ústecké Masarykově nemocnici v pondělí zemřel, jednalo se o onkologického pacienta s řadou dalších interních chorob.

Reklama

Hlavní zprávy