Hlavní obsah

Případů sexuálního obtěžování bylo mnohem víc, říká americká producentka českého původu

Svět bez obalu o kampani MeToo.

 

Reklama

Začalo to 5. října 2017. Deník The New York Times zveřejnil článek, podle kterého se vlivný americký filmový producent Harvey Weinstein dopustil sexuálního obtěžování žen.

Článek

Zanedlouho poté se spustila lavina, která s sebou smetla mnoho hollywoodských osobností. Tyto události budou mít bezpochyby ještě významnou dohru a změní atmosféru přinejmenším v hollywoodských kruzích, co se přístupu k ženám a obtěžování obecně týká.

Po obvinění Harveyho Weinsteina se začaly objevovat informace o dalších sexuálních útočnících. Jsou mezi nimi taková jména jako Kevin Spacey a Dustin Hoffman, komik Louis C.K. nebo akční hrdina Steven Seagal a další.

„To, co dělal Weinstein, bylo veřejné tajemství, ale nikdo to na něj v minulosti neřekl, protože byl příliš mocný,” říká americká manažerka českého původu Karolina Plaza, která pracuje ve filmové distribuční společnosti Lionsgate Home Entertainment se sídlem v Los Angeles.

K obětem se přihlásily ženy, jako jsou hollywoodské hvězdy Angelina Jolie nebo Gwyneth Paltrow. A o svých zkušenostech s obtěžováním promluvily i další. Na sociálních sítích byl vytvořen hashtag #MeToo a své osobní příběhy tak začali na Facebooku nebo Twitteru sdílet i další ženy a muži. Za tři dny to jen na Twitteru činilo přes 800 000 uživatelů.

„Ženy měly odvahu se vyjádřit na sociálních sítích i díky tomu, že je mnohem jednodušší označit za sexuálního útočníka někoho na Facebooku nebo Twitteru. Napíšete to vlastně z domova na svém počítači a směřujete to svým fanouškům. Nemusíte to dokazovat někde u soudu nebo před novináři,” říká Karolina Plaza.

Reklama

Doporučované