Hlavní obsah

Spalničky přišly do Česka ze zahraničí, řekl náměstek ministra zdravotnictví

Spalniček přibývá. Strach už začali mít i politici. Co bude dál?Video: Pavlína Kosová

 

Reklama

V Česku bylo letos od ledna zaznamenáno už 126 případů spalniček, zatímco za celý loňský rok jich bylo celkově 150.

Článek

Současná epidemie spalniček byla způsobena importem nemoci ze zahraničí. Většina případů v Česku pak podle náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly pocházela z Ukrajiny.

V Česku bylo letos od ledna zaznamenáno už 126 případů spalniček, zatímco za celý loňský rok jich bylo celkově 150. Počty případů spalniček však letos stoupají po celé Evropě. Nejpostiženější skupinou jsou v současné době podle Prymuly především děti od jednoho do čtyř let.

Nejvíc nemocných - zhruba dvě třetiny - pak bylo evidováno v Praze. Důvodem je podle odborníků nižší proočkovanost v určitých skupinách obyvatel měst. Odborníci doporučují proočkovanost populace asi 95 procent, aby se nemoc nadále nešířila. V Praze jsou ale podle náměstka ministra zdravotnictví čtvrti, kde je jen kolem 70 procent.

V Praze byla pak také kvůli kontaktu personálu se spalničkami před několika týdny uzavřena lůžková část urgentního příjmu Fakultní nemocnice v Motole.

Očkování proti spalničkám je v Česku povinné, proti této chorobě se očkuje od roku 1969. Imunita vzniklá očkováním může ale po 30 až 40 letech slábnout.

V Poslanecké sněmovně situaci kolem spalniček, kvůli nimž byla letos na jaře uzavřena řada nemocnic, veřejně komentovala předsedkyně sněmovního zdravotního výboru Věra Adámková, náměstek ministra zdravotnictví pro zdravotní péči Roman Prymula nebo primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce Hana Roháčová.

Jejich vystoupení si můžete pustit ve videu nad článkem

Reklama

Související témata:

Doporučované