Hlavní obsah

Případů spalniček v Česku letos bude až 1000, odhaduje ministr Vojtěch

Proti spalničkám se v Česku povinně očkuje, rodiče to ale často odkládají nebo odmítají.

Reklama

Počet případů onemocnění spalničkami může letos v České republice vzrůst až na tisícovku. V Otázkách Václava Moravce to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Článek

V Česku letos do pátku 22. března onemocnělo spalničkami již 366 lidí a jen za poslední týden přibylo šest desítek případů, uvedla ČT. Spalničky jsou vysoce nakažlivé onemocnění, mohou je provázet závažné komplikace. Loni bylo nemocných 203 za celý rok.

Proti spalničkám se v Česku povinně očkuje, očkování je součástí takzvané MMR vakcíny, která obsahuje protilátky proti zarděnkám a příušnicím. První dávka se podává od 13. měsíce věku, druhá mezi pátým a šestým rokem.

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula řekl loni v říjnu, že klesá proočkovanost proti těmto nemocem a dodal, že klesne-li proočkovanost pod 90 procent, ztrácí se takzvaná kolektivní imunita a objevují se epidemie. Někteří lidé očkování odmítají a část rodičů ho odkládá do vyššího věku dítěte.

Podle Vojtěcha je nutné mluvit o tom, že spalničky jsou nebezpečné onemocnění a očkování je jediná možnost, jak mu předejít. Připomněl, že kvůli epidemii nařídil už dřív mimořádné očkování zdravotníků ve státních nemocnicích.

Vláda má v pondělí projednávat návrh zákona, který počítá s odškodněním od státu v případech, kdy po očkování zemře dítě nebo bude závažně poškozeno. Vojtěch řekl v debatě, že zákon může „otupit hrany“ a přinést záruky těm, kteří se obávají, že pokud jejich rodiny očkování poškodí na zdraví, nechá je stát v potížích.

Poslanec ODS Bohuslav Svoboda řekl, že jeho strana návrh zákona podpoří, stejně se vyjádřila i bývalá poslankyně a stínová ministryně KSČM pro zdravotnictví Soňa Marková.

Návrh zákona počítá s dopady na státní rozpočet v objemu 100 milionů korun. Podle ministra Vojtěcha jde ale o nejpesimističtější variantu a nepředpokládá, že se tato částka vyčerpá. Vakcinologové podle něj odhadují, že ročně můžou nastat komplikace v pěti případech.

Reklama

Doporučované