Hlavní obsah
Online

Na Den D vzpomínali v Normandii státníci i veteráni

Výročí Dne D.Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

aktualizováno •

Na programu státníků bylo například pokládání základního kamene budoucího památníku, návštěva hřbitova, francouzsko-kanadská ceremonie či akce na pláži Juno.

Článek

Po mezinárodní ceremonii v anglickém Portsmouthu se oslavy 75. výročí vylodění spojeneckých vojsk přesunuly do Normandie. Pietních akcí se zde po boku francouzského prezidenta Emmanuela Macrona zúčastnil také americký prezident Donald Trump či britská premiérka Theresa Mayová. Státníci vzdali hold tisícům vojáků spojeneckých sil, kteří padli v Den D 6. června 1944.

Jiří Hošek o Dni D.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

Oslavy 75. výročí vylodění začaly už ve čtvrtek v 8:30, kdy Macron a Mayová slavnostně položili základní kámen budoucího britského památníku ve Ver-sur-Mer. Trump oběti bojů druhé světové války připomněl na hřbitově v nedalekém Colleville-sur-Mer, kde je pochováno na 9 000 amerických vojáků. Následně americký prezident poobědval s Macronem ve městě Caen. V poledne se uskutečnila francouzsko-kanadská ceremonie za přítomnosti kanadského premiéra Justina Trudeaua a večer den připomínání zakončí mezinárodní akce na pláži Juno, jedné z pěti pláží určených pro vylodění.

Spojenecká operace Overlord byla největší vyloďovací operací v dějinách vojenství a zlomovou událostí druhé světové války. Během jediného dne bylo na pěti vyloďovacích plážích (Utah, Omaha, Gold, Juno a Sword) mezi Cotentinským poloostrovem a městem Caen vysazeno zhruba 156 000 spojeneckých vojáků. V Den D podle odhadů zahynulo nejméně 10 tisíc vojáků protihitlerovské koalice a 4 000 až 9 000 vojáků německého wehrmachtu.

  • Oslavy výročí Dne D ve fotografiích

  • Shrnutí dne

    • Uplynulo 75 let od Dne D, který zahájil porážku nacistického Německa
    • Oslav výročí se účastnili státníci, běžní návštěvníci i řada veteránů
    • Účastníkům operace Overlord vzdali ve svých projevech úctu Macron, Mayová i Trump
    • Francouzský prezident Macron zmínil i přispění československých vojáků
    • Do operace Overlord se zapojilo 73 000 vojáků z USA a 83 000 vojáků z Británie a Kanady
    • Jednalo se o největší vzdušnou a mořskou invazi v dějinách
    • Emmanuel Macron a Donald Trump jednali o Íránu a brexitu
    • Ruský prezident Vladimir Putin nedostal na oslavy pozvánku
  • Francouzský prezident Macron promluvil k veteránům v městečku Colleville-sur-Mer

    Emmanuel Macron ocenil ve svém projevu francouzské piloty, námořníky a parašutisty. Vzpomněl i na francouzské vojáky ve speciální jednotce commandos kapitána Kieffera, která uspěla navzdory tomu, že se okamžitě po vylodění dostala pod ostrou palbu. Po hodinách soubojů se francouzským vojákům podařilo zneškodnit původní německé barikády a přesunout se k mostu Pegasus Bridge. Macron popsal 6. červen jako „úsvit osvobození a soumrak nacismu“. Ceremoniálu se účastnil také Leon Gautier, jeden ze tří přeživších z jednotky kapitána Kieffera.

  • Řada státníků projevuje své díky i na sociálních sítích

    Na sociální síti Twitter vzdali vojákům svůj hold francouzský prezident, britská premiérka i kanadský premiér.

  • V Arromanches je i 93letý veterán, který vybral tisíce liber na výstavbu památníku uctívajícího jeho padlé přátele

    Harrymu Billingovi je 93 let. Přes svůj věk však dokázal ve městě, ve kterém žije, vybrat 10 000 liber. Ty daroval na výstavbu národního památníku, který má v Normandii připomínat jeho padlé přátele.

    Billinge se jako 18letý vylodil 6. června 1944 na pláži Gold mezi první vlnou vojáků. Veterán podle svých slov neočekává, že by se do Normandie ještě někdy vrátil. Letos však přijel naposledy, aby viděl dnešní položení základního kamene památníku, na který pomohl vybrat peníze.

  • V městečku Arromanches probíhá vzpomínkový ceremoniál

    V městečku Arromanches v Normandii právě probíhá vzpomínkový ceremoniál. Přítomny jsou tisícovky návštěvníků a stovky veteránů. Za zvuku trubek se zde připomínají padlí. Veteráni na místě pokládají věnce a na pláži se shromažďují původní dobové vozy.

  • Oslav výročí Dne D a operace Overlord se účastní i kanadský premiér Justin Trudeau

    Na oslavách výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii nechybí ani kanadský premiér Justin Trudeau. Ve svém prohlášení Trudeau uctil památku těch, kteří „sloužili pod různými vlajkami, ale bojovali za stejnou věc“. Připomněl také tisíce Kanaďanů, kteří se před 75 lety vylodili na pláži Juno. Dodal, že je naší povinností uchovat příběhy veteránů „naživu“, abychom uctili jejich „nepředstavitelnou“ oběť a nezapomněli na to, jaká se za válku platí cena.

  • Vladimir Putin se oslav vylodění v Normandii neúčastní

    Ruský prezident však řekl, že mu nijak nevadí, že na oslavy nebyl pozván: „My také nezveme každého na každou událost. Proč bych měl být já zván všude?“

  • Macron a Trump diskutovali o Íránu

    Emmanuel Macron i Donald Trump se shodli na tom, že vůči Íránu zaujímají stejný postoj. Na společné tiskové konferenci uvedli, že Spojené státy ani Francie nechtějí, aby Írán disponoval jadernými zbraněmi. Obě země se chtějí zaměřit na omezování íránského balistického programu a zajištění stability v regionu. Prezident Trump také označil americko-francouzské vztahy v současné době za „nadstandardní“.

  • Trump: Brexit vyjde

    Francouzský prezident Emmanuel Macron a americký prezident Donald Trump promluvili na společné tiskové konferenci ve městě Caen. Když byl dotázán novináři na brexit, Trump řekl: „To je mezi Velkou Británií a Evropskou unií. Velmi těžce na tom pracují. Vím, že na tom společně tvrdě pracují, ale nevypadá to, že by to fungovalo. Ale něco se tak či onak stane a vyjde to.“ Americký prezident také řekl, že má nyní pocit, jako by královnu Alžbětu po návštěvě Británie již dobře znal. „Myslím, že královna je úžasná dáma,“ dodal. Trump také zdůraznil, že je velmi zvědavý na to, kdo se stane nástupcem premiérky Theresy Mayové, což je podle něj ta „největší věc“, která Británii čeká v následujících týdnech.

  • K oslavám Dne D se připojili i princové William a Harry

    Princ Harry se k příležitosti oslav Dne D setkal s veterány v královské nemocnici v londýnské čtvrti Chelsea. „Mohu vám říct pouze tolik, že jste neustálou připomínkou toho, jak moc dlužíme všem těm, kdo sloužili naší zemi,“ řekl Harry přítomným veteránům. Princ William mezitím položil věnec na památník ve městě Staffordshire, na který napsal osobní vzkaz: „Na památku všem, kteří přinesli tu největší oběť. Nezapomeneme na ně. William.“

  • V čem jsou dnešní ceremoniály výjimečné?

    Vzpomínkové akce v Normandii rozebral šéfkomentátor Seznamu Jiří Hošek.Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

  • Macrona a Trumpa čeká společné jednání

    Sejdou se v 13:30 ve městě Caen, nejprve o samotě a pak se k nim připojí jejich delegace. Ačkoliv Trump dnes na americkém hřbitově označil pouto mezi oběma zeměmi za „nezničitelné“, vztahy mezi oběma vůdci jsou v poslední době napjaté. Dělí je především názory na klimatické změny, mezinárodní jadernou dohodu s Íránem nebo roli Evropské unie.

  • Macron připomněl i podíl československých vojáků

    Francie na oběti spojeneckých vojáků, kteří přišli osvobodit pro ně většinou neznámou zemi, nikdy nezapomene, prohlásil Macron v projevu na americkém hřbitově nad pláží Omaha. Slavnostního aktu se účastnil i americký prezident Donald Trump, který uvedl, že aktéři bitvy o Normandii „získali zpět toto území pro civilizaci“.

  • Shrnutí

    • Připomenutí Dne D se koná v severozápadní části Francie
    • K válečným veteránům se připojili Theresa Mayová, Donald Trump a Emmanuel Macron
    • Moment vylodění připomněl ráno na pláži Gold dudák
    • Mayová s Macronem se zúčastnili položení základního kamene budoucího památníku
    • V katedrále v Bayeux byla sloužena mše
  • Politici navštívili válečné hřbitovy

    Americký prezident Donald Trump společně se svým francouzským protějškem Emmanuelem Macronem dorazili na hřbitov v Colleville-sur-Mer, kde leží více než 9 tisíc amerických vojáků. Britská premiérka Theresa Mayová s princem Charlesem navštívili válečný hřbitov v Bayeux.

  • Den D v číslech

    Do bojů na pěti normandských plážích se během Dne D zapojilo celkem 156 tisíc spojeneckých vojáků – 61 700 Britů (z toho 1 449 zemřelo), 73 tisíc Američanů (z toho 2 499 zemřelo) a 21 400 Kanaďanů (z toho 465 zemřelo). Armáda použila 6 939 lodí a 11 590 letadel.

  • Trump přistál ve městě Caen

  • Americká ambasáda v Praze tweetuje

  • Macron: Za naši svobodu vděčíme veteránům. Mayová: Chci jim říct jediné – děkuji vám

    Přední představitelé Francie a Velké Británie vzdali hold válečným veteránům.Video: Reuters

Reklama

Hlavní zprávy