Hlavní obsah

Příprava setkání Zemana s britskou královnou trvala pět měsíců, popisuje velvyslanec v Londýně

Zemanovi k návštěvě dopomohla momentální situace Velké Británie. (Rozhovor pro Seznam Zprávy pořídila Jana Frank)

 

Reklama

Libor Sečka, český velvyslanec ve Velké Británii, si myslí, že jedním z klíčů úspěchu plánované návštěvy je momentální situace Anglie. Ta podle velvyslance potřebuje v této době intenzivnější styky s vysokými evropskými představiteli.

Článek

Prezident Miloš Zeman se v pátek setká s britskou královnou Alžbětou II. Cestu po předchozím mlžení potvrdila prezidentova kancelář.

„Je to úspěch české diplomacie, ale také České republiky v Británii. Dohoda termínu trvala dlouhých pět měsíců,” přiznal velvyslanec ČR ve Velké Británii Libor Sečka, který celou návštěvu organizoval. Více si o přípravách diplomatického setkání na nejvyšší úrovni poslechněte ve videu nad článkem.

Královna Alžběta II. udělí audienci, o niž požádal Pražský hrad, Zemanovi a jeho ženě Ivaně v pátek pravděpodobně v odpoledních hodinách.

Zeman by měl zároveň během své pracovní návštěvy Velké Británie vyznamenat válečné veterány a předat diplom o povýšení do generálské hodnosti Miroslavu Antonínu Liškutínovi, československému pilotovi, který létal v britské Royal Air Force a byl povýšen na generála letos k 8. květnu. Prezident se také podle mluvčího Ovčáčka zúčastní ceremoniálu u památníku bitvy o Británii.

Mezi českými státníky se naposledy s britskou královnou setkal Václav Klaus v roce 2007.

Reklama

Doporučované