Hlavní obsah

Takto to vypadá v největším očkovacím centru v Česku. Chybí mu to hlavní

Foto: Tomáš Svoboda

V největším očkovacím centru v republice chtějí za týden odbavit okolo 20 tisíc lidí.

Reklama

Na brněnském výstavišti mohou za den naočkovat až 3600 zájemců, dosud to bylo patnáctkrát méně. K plnému vytížení největšího očkovacího areálu v České republice ale chybí to hlavní – vakcína.

Článek

Za pomoci vědců vzniklo tady, v pavilonu G2 na brněnském výstavišti, největší očkovací centrum v zemi. Badatelé nejprve nasimulovali očekávaný pohyb lidí. A díky tomu může nyní centrum odbavit až 3600 zájemců denně. Reportér Seznam Zpráv zjišťoval, jak se systém po testovacím režimu zaběhl.

Tedy: celý proces zabere 45 minut, půlhodinu z toho tvoří povinný relax po očkování. Provoz zajišťují zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno a desítky dobrovolníků. Nyní je ale provoz utlumený kvůli nedostatku vakcín.

Je středa, krátce po deváté ráno. Osmdesátníci, většinou s doprovodem, se trousí do proskleného pavilonu. Přehledné značení, dezinfekce. Za vstupem je za stolky vítá dvojice dobrovolnic. Nejdřív všem měří teplotu, pak na ně chrlí sadu základních otázek. „Jste pravák, nebo levák? Měl jste někdy alergickou reakci? Berete léky na ředění krve?“ vyptává se policistka. Pohovor nezabere víc než dvě minuty.

Do centra dnes svou matku přivezla také Jana Kuthanová. Teď na ni čeká opodál v sektoru vyhrazeném pro doprovod pacientů. „Jsem z Brna, maminka původně z Prahy, ale bydlí teď u nás, aby si nemusela chodit nakupovat a sama se o sebe starat. Těžko taky snášela samotu,“ popisuje.

Podívejte se do útrob očkovacího centra:

+6

Společně nedávno prošly složitým internetovým rezervačním očistcem. „S registrací jsme problémy neměly, to se podařilo hned. Jenže pak trvalo několik dní, než jsme našly volné místo v rezervačním systému. Zato tady to mají zorganizované perfektně,“ rozhlíží se kolem.

Zájemci před píchnutím vakcíny absolvují krátké kolečko. U žádného ze stanovišť se nezdrží víc než pět minut. Po úvodní sérii dotazů se přesunují ke stolku, za nímž sedí dva policisté. „V systému zkontroluji, jestli sedí všechny údaje. Rodné číslo, pojištění. Vše ověříme a přepošleme panu doktorovi,“ popisuje svůj úkol policista.

Lékař čeká u dalšího stanoviště. Tuan Trinh běžně pracuje jako urolog v bohunické fakultní nemocnici. Tady v centru prověřuje, jestli pacient může k očkování. Rychlý pohovor zvládnou do pěti minut. „Většinou je zajímá, jaké mají vakcíny nežádoucí účinky a jak mají po očkování postupovat – jestli se vyvarovat pohybu, pití alkoholu a podobně,“ popisuje lékař.

Z očkování může zájemce vyřadit třeba silná alergie nebo nachlazení. „Stává se to minimálně, jde o jednotky lidí za den. Pro takové případy máme seznam náhradníků z řad lidí starších osmdesáti let, kteří se nám hlásí přes e-mailovou adresu. Kontaktujeme je a oni se ještě ten den dostaví,“ vysvětluje mluvčí fakultní nemocnice Veronika Plachá.

Připravená vakcína totiž ve stříkačkách vydrží jen pět hodin. Lékárnice je chystají v rohu pavilonové místnosti. Je to jedna z klíčových a na pečlivost nejnáročnějších činností. „Ve dvojici za hodinu zvládneme i osmdesát dávek. Vakcína se mísí s fyziologickým roztokem. Chvíli se nechá stát, aby nevznikly bubliny. Jakmile se natáhne do stříkaček, už se s ní nesmí třepat,“ vysvětluje jedna z lékárnic Ivana Páralová.

Systém probírá s další lékárnicí Kateřinou Majznerovou, která provozuje soukromou lékárnu v centru Brna. Teď navíc pomáhá uhánět dobrovolníky z řad lékárníků. „Chtěla jsem pomoci s očkováním, abychom mohli zase normálněji žít. Máme radost, že se farmaceutů z Brna a Brněnska za čtrnáct dní přihlásilo přes sto čtyřicet. Ti kmenoví z nemocnice by při vysokokapacitním očkování práci tak rychle nestíhali,“ vysvětluje.

Centrum po zátěžovém testu v půli ledna funguje v utlumeném režimu. Ke kýžené dávce se za hodinu dostane jen 24 seniorů. Zvládli by jich tady patnáctkrát víc, 3600 za den. „Systém namodelovali a ozkoušeli odborníci z Vysokého učení technického. Přesně změřili průchodnost lidí v tomto areálu. Údaje poslouží také dalším vysokokapacitním centrům,“ popisuje mluvčí nemocnice Plachá.

Pro osmdesátníky zbyl jen zlomek vakcíny

Zařízení se nyní smrsklo do dvou větších místností. K plnému výkonu chybí to nejpodstatnější – vakcína. Fakultní nemocnice Brno funguje jako distribuční centrum pro celý kraj. Před ztenčením dávek pro region fasovali téměř 13 tisíc dávek týdně, po omezení jich je přes 9 tisíc. „Koordinátor očkování má teď plné ruce práce, aby mu to všechno vycházelo. Musíme všem zajistit druhou dávku, ať se stihne výrobcem doporučený limit 28 dní,“ potvrzuje Plachá.

Většina ampulí míří skrze mobilní týmy do domovů pro seniory a také ke zdravotníkům. Do vysokokapacitního centra proto nyní putuje pro nově očkované osmdesátníky jen zlomek, necelá tisícovka týdně.

Zdravotní sestry očkují lidi, kteří sedí s rozestupy v šestičlenné řadě. Ve středu se dočkala také jedenadevadesátiletá Ludmila Holánková. Je z malé vsi poblíž Velké Bíteše, přivezl ji syn. „Měla jsem z toho strach, ale nic to není. Já jsem stará, mám všechny předpoklady. Cukrovka, vysoký tlak, špatné srdíčko. Teď budu zdravá jak rybička,“ směje se.

Na kolečkovém křesle v doprovodu dcery spokojeně odjíždí i Dagmar Tupá. „Byly jsme objednané na půl jedenáctou. Přijely jsme s předstihem a hned nás vzali, vůbec jsme nečekaly,“ pochvaluje si. Její dcera potvrzuje, že jim očkování hned ulehčí život. „Mamka nikam nechtěla jít. Když jsme slavili narozeniny nebo Vánoce jen v rodinném kruhu, ani za námi nešla. Snad to teď bude jistější.“

„Já si hlavně přála, ať mi tu nemoc nenaočkují. Pro mě je to risk tak či onak. Už mám svůj věk, ale šla jsem do toho,“ doplňuje matka.

Po boku maminky z Prahy odchází i Jana Kuthanová. „To víte, že se o maminku bojím. Teď určitě budeme klidnější. Kdyby onemocněla, tak ten průběh bude lehčí. Hlavně ať se na ni dostane i druhá dávka,“ doufá.

Jakmile bude vakcíny dostatek, v Jihomoravském kraji má fungovat patnáct vakcinačních center. Za den zařídí očkování 12 tisícům lidí. „Ani to pořád naplno nezatíží kapacitu tohoto centra,“ potvrzuje Plachá.

Ve velkém se má akce rozjet v únoru. Tedy pokud bude čím očkovat.

Reklama

Doporučované