Hlavní obsah

Připravil nevidomého hudebníka o milion a půl a další lidi o statisíce

Záhady Josefa Klímy: Připravil nevidomého hudebníka o milion a půl, další lidi o statisíce, a přesto si žije v klidu.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Radek Žalud je nevidomý hudebník. Má rád dechovku, ale hrál i big beat. Přitom vystudoval operní zpěv. Často vystupuje i v televizi Šlágr. Tam se také sblížil s Františkem Markem.

Článek

„Představte si, že se s někým znáte osm let, je pro vás něco jako starší brácha. Takže když přišel s tím, že potřebuje nějak postavit byznys na nohy, říkal jsem si: Proč ne?“ popisuje nevidomý hudebník situaci, kdy svému kamarádovi půjčil peníze.

Radek totiž není jen muzikant, ale shání pro další nevidomé klienty kompenzační pomůcky. Speciální mobily, notebooky a další věci, které jim pomáhají usnadnit život s handicapem. Říkal si, že když přes kamaráda Františka sežene tyhle věci levněji pro nevidomé, udělá radost i jim.

Nejdřív mu půjčil téměř 600 000 na tři auta z Belgie, pak další desetitisíce na iPady a mobily pro nevidomé, celková částka se vyšplhala na 1 588 000 Kč.

Přísloví pro dobrotu na žebrotu se začalo naplňovat letos v létě. Jiným příslovím: sliby chyby. Výmluvy, že nějaký úředník nedodal papíry k autům, že mobily přistály v Hamburku, ale není, kdo by tam pro ně dojel. Postupně začal nevidomý Radek docházet k názoru, že už o peníze přišel.

Tehdy také začal zjišťovat, že zdaleka není sám, kdo Františkovi naletěl. „Mně dluží dodnes čtyři sta tisíc,“ říká odevzdaně Robert Škorpík.

„Mně půl milionu,“ stěžuje si Zdeněk Stočes, který se s Františkem Markem zatím bezúspěšně soudí.

„Příšernou,“ odpovídá na otázku, jakou zkušenost má s Františkem Markem zpěvačka Marcela Holanová. Proč? A co na všechny své dluhy říká František Marek? A jak se k případu staví česká justice?

Reportáž je součástí pořadu Záhady Josefa Klímy, který v premiéře vysílá Televize Seznam každý čtvrtek od 21:00. Archiv pořadu najdete zde.

A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované