Hlavní obsah

Připravovali se, jak oznámí mou smrt, popsal boj s covidem britský premiér

Foto: Profimedia.cz

Boris Johnson podrobně popsal, jak probíhal jeho zápas s onemocněním covid-19.

Reklama

Boris Johnson byl pozitivně testován na koronavirus 26. března. O deset dní později musel do nemocnice a následně na jednotku intenzivní péče.

Článek

„Pumpovali do mě litry a litry kyslíku,“ popsal v rozhovoru pro nedělní bulvární list The Sun britský premiér Boris Johnson svůj zápas s nemocí covid-19. Jeho stav byl natolik špatný, že doktoři podle něj již připravovali postup, jak sdělí zprávu o jeho úmrtí.

„Lékaři měli několik různých strategických plánů. Já byl ve velmi špatném stavu a věděl jsem, že tam vzniká něco jako scénář pro případ Stalinovy smrti,“ uvedl premiér, který od minulé neděle opět úřaduje ze své kanceláře v Downing Street 10.

Premiérovi ostrovního království byl koronavirus diagnostikován na konci března. Následně musel být převezen do nemocnice a hned druhý den skončil na jednotce intenzivní péče.

„Bylo k neuvěření, jak strašně se zhoršil můj zdravotní stav jen za několik dní. Vůbec jsem nechápal, že přes veškerou péči se nezlepšuje. A nejhorší to bylo ve chvíli, kdy to bylo 50 na 50 a museli mě intubovat,“ popsal své zkušenosti.

Mimochodem symbolicky se svou partnerkou ocenili lékaře, kteří mu zachránili život. Ve středu se Johnsonovi a jeho snoubence Carrie Symondsové narodil syn. Pojmenovali jej Wilfred Lawrie Nicholas. Přičemž poslední ze jmen je hold dvěma lékařům – Nicku Priceovi a Nicku Hartovi, kteří o Johnsona pečovali, píše BBC.

Nyní je Johnson dle svých slov veden především přáním, aby ostatní nemuseli tolik trpět. Zároveň je však odhodlán postavit na nohy Británii a její ekonomiku. Aktuálně je v království hlášeno přes 28 tisíc obětí nákazy. Přes 180 tisíc lidí pak bylo pozitivně testováno.

Reklama

Doporučované