Hlavní obsah

Rusnok: Pokud covid znovu udeří, už se to v ekonomice neprojeví

Ke zvýšení úroků přikročila ČNB na červnovém zasedání, srpnové zvýšení je tak druhým v pořadí.Video: ČNB, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Česká národní banka pokračuje v krocení inflace, posunula základní úrokovou sazbu na 0,75 %. Případná další vlna už podle guvernéra Jiřího Rusnoka hospodářství neohrozí.

Článek

Růst cen v Česku se pohybuje kolem tří procent, tedy u horní hranice pásma vytyčené Českou národní bankou.

Centrální bankéři avizovali, že se s vyšší inflací nehodlají smířit a zakročí – na dnešním zasedání bankovní rady rozhodli o zvýšení základní úrokové sazby na 0,75 procenta.

Zvýšení úrokové sazby se všeobecně očekávalo, guvernér Jiří Rusnok na červnové tiskové konferenci uvedl, že teoreticky mohou centrální bankéři přistoupit ke zvýšení sazeb na každém měnověpolitickém zasedání.

Pro červnové zvýšení hlasovali čtyři členové bankovní rady. Člen bankovní rady Vojtěch Benda hlasoval dokonce pro zvýšení základní úrokové sazby o 0,5 procentního bodu. Dva členové, Aleš Michl a Oldřich Dědek, pak byli pro ponechání úrokových sazeb beze změny.

Od úrokových sazeb ČNB se odvíjí cena peněz v ekonomice, mimo jiné také úročení hypoték či spotřebních úvěrů. Každé zvýšení se tak dříve či později projeví v úrokových sazbách, za které si Češi půjčují na bydlení.

„ČNB zatím naplňuje očekávání týkající se zvyšování sazeb. Je však stále pravděpodobnější, že centrální banka bude muset přistoupit k radikálnějším krokům. Hlavní důvodem jsou problémy v dodavatelských řetězcích, kde prudce rostou ceny základních vstupů v měřítku, které si ještě před několik měsíci nikdo nedokázal ani představit. Inflační tlaky budou narůstat,“ říká Petr Kymlička, partner poradenské společnosti Moore Czech Republic.

Česko poroste rychleji

„Případné další zpřísnění protiepidemických opatření by již nemělo mít hmatatelné hospodářské dopady. Pomůže tomu proočkovanost, tak i dostupné nové formy medikace a i fakt, že se ekonomika naučila s koronavirem fungovat,“ uvedl na tiskové konferenci guvernér Rusnok.

Česká národní banka v nové prognóze zlepšila odhad vývoje ekonomiky v letošním roce, naopak pro příští rok odhad mírně zhoršila. Nově tak letos počítá s růstem ekonomiky o 3,5 procenta a příští rok s růstem o 4,1 procent.

Pro rok 2023 očekává ČNB v nové prognóze růst ekonomiky o tři procenta. V předchozí květnové prognóze ČNB počítala letos s růstem o 1,2 procenta a příští rok o 4,3 procenta.

Reklama

Doporučované