Hlavní obsah

Připravte se na horké vlny, budou normální, varuje klimatolog

Rozhovor s klimatologem Tomášem Halenkou.Video: Redakce Seznam

 

Reklama

Květen byl čtvrtým nejteplejším květnem od roku 1880. Teplota na planetě Zemi roste nepřetržitě už 30 let a hned tak se to nezmění.

Článek

I kdyby lidstvo teď přestalo vypouštět v jeden okamžik všechny skleníkové plyny, jež do ovzduší jdou, planeta se bude dál oteplovat. „Skleníkové plyny, které jsou původcem těch změn, mají velikou setrvačnost. I kdybychom je přestali vypouštět, teplota dalších několik desítek let poroste,“ vysvětlil ve vysílání Televize Seznam docent klimatologie Tomáš Halenka.

„Zpochybňovat globální oteplování nemá smysl,“ dodává Halenka, který se klimatem zabývá na Matematicko-fyzikální fakultě UK.

Teplota země i oceánů roste už skoro 30 let. V průměru jednu desetinu stupně za dekádu a trend bude pokračovat. Nejhorší scénáře důsledků oteplování mluví o růstu hladiny moří až o pět metrů nebo vysychání vodních zdrojů ve vnitrozemích.

I když Halenka věří, že na nejhorší nedojde, upozorňuje, že lidstvo se třeba Pařížské dohody, o maximálním oteplení o 2 stupně v příštích 30 letech, nedrží.

Testuje se také řada způsobů, jak skleníkové plyny z atmosféry dostat nebo jejich výskyt omezovat.

Chybí jaro a podzim?

Z horkého léta rovnou do velmi studené zimy a zase naopak. Poslední roky se zdá, že v Česku chybí klasický podzim a hlavně jaro. Podobný názor má i sám docent Halenka. Čísla ale podle něj ukazují něco jiného.

„Z měření vyplývá, že u nás začalo převažovat takzvané maritimní klima,“ vysvětluje Halenka a pokračuje: „To je klima, které je zmírňováno blízkostí oceánu, ve kterém jsou menší teplotní rozdíly. Což jde proti tomu.“

Celý rozhovor o změnách klimatu na planetě s Tomášem Halenkou si pusťte ve videu nad článkem.

Video: Lukáš Marek, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované