Hlavní obsah

„Připravte se na nejhorší.” Na Ameriku míří dva hurikány

Video: AP, Reuters, Seznam Zprávy

 

Reklama

K východnímu pobřeží Spojených států míří kromě hurikánu Florence také hurikán Isaac. Podle Národního střediska pro hurikány se očekává, že Florence dosáhne až čtvrté z pěti kategorií. Isaac se řítí rychlostí větru 120 kilometrů za hodinu a zatím dosáhl prvního stupně.

Článek

Po zprávách o silném hurikánu Florence, který se blíží k východnímu pobřeží USA, dnes Američany znepokojil další hurikán Isaac, jenž podle meteorologů nabírá sílu v centrální části Atlantiku a míří západním směrem.

Během příštích 36 hodin se má rychlost jeho přesunu podstatně zvýšit a ve středu večer nebo ve čtvrtek se má přehnat nad karibskou oblastí. Rychlost větru se v něm zatím pohybuje kolem 120 kilometrů za hodinu a dosáhl prvního stupně.

Z tropické bouře se během víkendu stala hurikánem i Florence, která podle dnešních informací meteorologů rovněž nabírá sílu. Její první projevy už zasáhly Bermudy a některé části atlantického pobřeží USA. Očekává se, že do úterý síla větru dosáhne 210 kilometrů v hodině, a Florence se tak dostane do čtvrté z pěti kategorií Saffirovy-Simpsonovy stupnice.

„Řekl bych: Připravte se. Vítr hurikánu Florence by měl být podle předpovědí silnější než při hurikánu Hugo, kdy silné poryvy větru vyvrátily všechny velké duby ve městě Charlotte. Řekl bych: Připravte se na nejhorší a doufejte v to nejlepší,“ varoval guvernér Jižní Karolíny Henry McMaster.

Podle Národního střediska pro hurikány se Florence posouvá rychlostí 15 kilometrů za hodinu. Kde americké pobřeží zasáhne, není zatím jasné. Podle NHC se dostane k pevnině ve čtvrtek někde mezi Floridou a Severní Karolínou.

Obyvatelé této oblasti Spojených států byli dnes varováni, aby se připravili na nejhorší. Živel podle NHC může způsobit ničivé záplavy a silný vítr může poničit obydlí a infrastrukturu. Guvernéři pobřežních států vyhlásili stav ohrožení, lidé dokupují zásoby a připravují si únikové cesty. Mnohé školy přerušily vyučování.

Reklama

Doporučované