Hlavní obsah

Připravuje Tesla svá auta na dystopii? Musk na Twitteru prozradil, že chystá funkci „Mad Max“

Autonomní vozy Tesla budou jezdit v nastavení inspirovaném kultovním filmem.Video: Twitter.com, Reuters, Youtube.com

 

Reklama

aktualizováno •

Automobilka Tesla připravuje své autonomní vozy na nestandardní podmínky na silnicích. Šéf společnosti Elon Musk na Twitteru prozradil, že inženýři pracují na jízdním módu „Mad Max“. Samořiditelným vozům pomůže s agresivními řidiči.

Článek

Uživatel sociální sítě Twitter Jon Gold při tweetnutí fotomontáže vozu Tesla Semi zasazeného do prostředí z filmu Mad Max zřejmě nečekal, že mu odpoví přímo šéf společnosti Elon Musk. Rodák z jihoafrické Pretorie kupodivu při konverzaci se svými příznivci na sociální síti uvedl, že fotomontáž není daleko od pravdy.

Autonomní automobily společnosti Tesla podle Muskovy fotografie testují jízdní mód pojmenovaný „Mad Max“, který na známý snímek odkazuje. Inženýři nepřipravují vozidla na celospolečenskou dystopii ležící v blízké budoucnosti, ale na silniční dystopii všedního dne. Funkce „Mad Max“ samořiditelným vozům pomůže s agresivními řidiči.

Zmíněná funkce je jednou z úrovní citlivosti takzvané slepé skvrny, která vozům pomáhá s rozlišením míry jízdní agresivity okolních vozů nebo odhadem volného místa při předjíždění. Zmíněná úroveň počítá s nepředvídatelností chování ostatních. Zároveň ale umožní i samotným autonomním vozům podnikat obdobně agresivní manévry.

Stávajícím majitelům vozů Tesla funkce k dispozici není.

Musk na Twitteru při uvolněné konverzaci s dalším uživatelem dodal, že pro skutečně krizové situace firma zváží vývoj jízdního módu „dálnice v Los Angeles“, čímž pro změnu odkazoval na jeden z amerických stereotypů, podle kterého nejhorší řidiči žijí právě v metropoli na západním pobřeží Spojených států.

Na vážnější notu ale dodal, že autopilot autonomního vozidla téměř v každé situaci ustoupí, proto ho bude snadné na silnicích „šikanovat“. Pro opravdu odvážné manévry tak bude třeba lidského zásahu do řízení.

Reklama

Doporučované