Hlavní obsah
Online

Kypr zařadil Česko mezi rizikové země

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj dění ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Svět se nedostatečně připravuje na příští pandemii, která by mohla být ještě více zničující než současná pandemie covidu-19. Konstatovala to v pondělí Světová rada pro dohled nad připraveností, která je orgánem Světové zdravotnické organizace, informovala agentura AFP.

- Klinické testy vakcíny proti covidu-19 britské firmy AstraZeneca, což je jeden z nepokročilejších v současnosti vyvíjených preparátů, v USA zatím stále neběží. V jiných zemích přitom již znovu začaly poté, co je globálně zdržela zdravotní komplikace u jednoho z testovaných pacientů v Británii.

- S platností od 18. září bude Česká republika přeřazena na kyperském seznamu rizikových zemí z kategorie B do kategorie C. Do země tedy nebudou moci vstupovat turisté, kteří v posledních čtrnácti dnech pobývali v České republice nebo v jiné zemi kategorie C, píše české Ministerstvo zahraničí.

- Nizozemsko zařadilo Prahu na seznam rizikových oblastí . Rozhodnutí podle českého Ministerstva zahraničí platí s okamžitou platností. Lidé přijíždějící do Nizozemska z Prahy by se měli „neprodleně odebrat do desetidenní karantény“. Platí to i pro ty, kdo nemají příznaky či měli negativní test na covid-19. Nizozemci mají cestování do Prahy omezit jen na „nezbytné případy“.

- Slovensko od pátku zařadí Českou republiku kvůli šíření koronaviru mezi rizikové země, rozhodl v pondělí slovenský ústřední krizový štáb. Informoval o tom na sociální síti státní tajemník slovenského ministerstva zahraničí a později před novináři to potvrdil slovenský premiér Igor Matovič.

Světové dění jsme sledovali také včera:

  • V Rakousku za den přibylo 764 nově infikovaných koronavirem

    Rakousko dnes hlásí 764 nových případů koronavirové nákazy za posledních 24 hodin. Jde tak o další dramatický nárůst, i když nedosáhl sobotních 869 nově infikovaných. Nejhorší situace je ve Vídni, kde za 24 hodin přibylo podle oficiálních statistik rovných 400 nakažených.

    V osmimilionovém Rakousku se od počátku epidemie nakazilo koronavirem 34 305 lidí. S covidem-19 zemřelo 757 pacientů, 27 354 se jich uzdravilo. Hospitalizovaných je nyní 293 lidí, z toho 49 je na jednotkách intenzivní péče.

  • Řecko dalo studentům zdarma roušky, jsou však příliš velké

    Řecké úřady čelí posměchu a kritice kvůli statisícům roušek, které na začátku školního roku v rámci boje proti epidemii covidu-19 rozdaly studentům. Ochranné pomůcky jsou totiž příliš velké a dětem mnohdy zakrývají celý obličej, napsala dnes agentura AFP.

    Řecko školy otevřelo v pondělí pod podmínkou, že všichni studenti i učitelé budou mít zakrytá ústa a nos. Sociální sítě však hned v první školní den zaplavily fotografie dětí v nesedících rouškách, pro které se rychle vžilo označení „padáky“.

  • Tisíce Australanů uvázly v zámoří. Bez peněz, práce a vládní pomoci

    Desetitisíce Australanů uvázly kvůli pandemii v zahraničí. Australská vláda stanovila limit na mezinárodní přílety, čímž situaci zkomplikovala. Zrušené lety vedly k prudkému nárůstu cen letenek, ty mohou vyjít až na 200 000 korun.

  • Ve Francii přibylo 7852 nakažených

    Ve Francii za posledních 24 hodin přibylo 7852 případů nákazy koronavirem. S covidem-19 zemřelo dalších 37 lidí, a celkem se tak bilance mrtvých vyšplhala na 30 999. S odvoláním na ministerstvo zdravotnictví o tom dnes informovala agentura Reuters.

    Ve Francii od počátku srpna setrvale roste denní počet případů nákazy koronavirem. V sobotu dokonce úřady ohlásily rekordní přírůstek 10 561 případů. V neděli přibylo 7189 případů, v pondělí 6158 a dnes se přírůstek opět dostal téměř k osmi tisícům.

    Celkem se od počátku epidemie podle agentury Reuters ve Francii virem SARS-CoV-2 nakazilo 395 104 lidí. Podle americké Univerzity Johnse Hopkinse, která pandemii dlouhodobě monitoruje, se ve Francii infekce potvrdila dokonce u více než 433 000 lidí.

  • Irská vláda jde do karantény, ministru zdravotnictví není dobře

    Irská vláda odchází do karantény, protože u ministra zdravotnictví Stephena Donnellyho panuje podezření, že se nakazil koronavirem. Na svých internetových stránkách o tom informuje rozhlasová a televizní stanice RTÉ. Zatím na týden bylo přerušeno zasedání dolní komory parlamentu.

    Donnellymu nebylo dnes odpoledne dobře, a požádal proto svého lékaře o test na koronavirus.

  • Přehledně: seznam evropských zemí, které omezují cestování z Česka

    Přibývá zemí reagujících na rostoucí počty nakažených koronavirem v České republice. Popsali jsme pravidla pro cestování Čechů po zemích EU, Velké Británie, Švýcarska a Norska. Kam Češi mohou bez testu?

    Více se dočtete v článku:

  • EU nesmí opakovat jarní uzavírky hranic, varují europoslanci

    Země Evropské unie by podle europoslanců měly sjednotit přístup k posuzování rizikových oblastí koronavirové nákazy a koordinovat postup v zavádění případných restrikcí a karantén. Poslanci Evropského parlamentu v dnešní diskusi vyzvali členské země a Evropskou komisi, aby předešly opakování situace z jara, kdy na uzavřených hranicích stály mnohahodinové fronty a vázlo zásobování i cesty lidí mířících za prací. Eurokomisař Didier Reynders podotkl, že unijní exekutiva se již pokouší státy přesvědčit ke sladění přístupu.

  • Hospody v Dublinu kvůli covidu otevřou později než jinde v Irsku

    Irská vláda dnes na neurčito odložila chystané otevření hospod a barů v Dublinu, kde v poslední době rychle přibývá lidí nakažených koronavirem. Dnes to po poradě s odborníky na veřejné zdraví oznámil ministr zdravotnictví Stephen Donnelly s tím, že jinde v zemi se lokály otevřou shodně s plánem příští pondělí.

  • Aktuálně: Na misi v Makedonii se koronavirem nakazilo 12 policistů

    Na misi v Makedonii se nakazilo 12 ze 40 českých policistů. Dnes to uvedl server Aktuálně.cz, podle kterého byli nakažení převezeni zpět do Česka vládním speciálem. Podle policejního prezidenta Jana Švejdara s ohledem na aktuální situaci nyní nebudou do zahraničí vysílány další kontingenty, doplnil server.

    Podle jednoho z policistů, se kterým server mluvil, udělali Makedonci českým policistům testy 4. září, pozitivní test zjistili u 12 z nich. Všichni čeští policisté museli do karantény, stejně tak i jejich makedonští kolegové, kteří s nimi sloužili.

  • Země střední Evropy chtějí koordinovat koronavirové restrikce

    Země střední Evropy chtějí do budoucna koordinovat zavádění opatření proti šíření koronaviru. Uvedl to český ministr zahraničí Tomáš Petříček po dnešním setkání se svými protějšky ze Slovenska, Rakouska a Slovinska v Lublani. Šéfové diplomacií podle něj řešili také situaci v Bělorusku a rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu.

  • Nizozemsko hlásí rekordní počet nových případů koronaviru

    Nizozemsko oznámilo denní rekord v počtu nově nakažených koronavirem, který způsobuje nemoc covid-19. Za poslední den přibylo 1379 infikovaných, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na list Volkskrant. Předešlý nejvyšší denní přírůstek nakažených země zaznamenala na počátku dubna, kdy testy potvrdily nákazu u 1335 lidí.

    Počet nakažených v zemi po potlačení viru od konce července opět stoupá. V pondělí úřady zaznamenaly 1300 nových infekcí. Za poslední týden přibylo celkem 9194 lidí nakažených, což je o 85 procent více než v prvním zářijovém týdnu, kdy úřady zaregistrovaly 4917 nových případů, píše list The Guardian.

  • Na severu Německa po šesti měsících otevřely nevěstince

    V severoněmeckých spolkových zemích Hamburku, Brémách a Šlesvicku-Holštýnsku se dnes po šesti měsících nucené pauzy kvůli koronaviru vrátili do práce prostituti a prostitutky. Vykřičené domy obnovení živnosti oslavují, i když musí počítat s řadou omezení. Těmi největšími jsou zákaz podávání alkoholu či povinnost chránit si při sexuálních radovánkách nos a ústa.

  • V Pákistánu se po šesti měsících začaly otvírat školy

    Miliony studentů v Pákistánu se po půlroční přestávce způsobené koronavirovou krizí dnes vrátily do škol. Vzdělávací instituce se v Pákistánu otevřely poprvé od propuknutí epidemie, uvedla agentura Reuters.

    Dnešní obnova výuky se týká žáků škol vyššího stupně a posledních ročníků základních škol. Od 23. září je budou následovat páté až osmé ročníky základních škol a od 30. září zasednou do školních lavic žáci prvního stupně základních škol.

  • Německo čeká široce použitelnou vakcínu až v polovině roku 2021

    Německá ministryně školství a výzkumu Anja Karliczeková předpokládá, že vakcína proti nemoci covid-19 bude velké části obyvatel k dispozici až v polovině příštího roku. Zopakovala tak svůj odhad z července. Zdůraznila, že absolutní prioritou je bezpečnost a že Německo nebude ve vývoji očkovací látky podnikat žádné riskantní zkratky.

    „I když svět čeká na vakcínu, my tady nebudeme dělat riskantní zkratky,“ řekla Karliczeková podle agentury Reuters.

  • V Kodani budou muset restaurace po 22:00 zůstat zavřené

    Dánská vláda se kvůli rostoucímu počtu případů nákazy novým typem koronaviru rozhodla omezit otvírací dobu restaurací, barů a kaváren v Kodani. Podniky budou muset zavřít nejpozději ve 22:00. V restauracích a barech bude také nově povinné nošení roušek, pokud se hosté vzdálí od svého stolu. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

  • Za rizikovou zemi už Česko považuje i Kypr

    S platností od 18. září bude Česká republika přeřazena na kyperském seznamu rizikových zemí z kategorie B do kategorie C. Do země tedy nebudou moci vstupovat turisté, kteří v posledních čtrnácti dnech pobývali v České republice nebo v jiné zemi kategorie C, píše české ministerstvo zahraničí.

  • Maloobchodní tržby v Číně poprvé od vypuknutí pandemie vzrostly

    Maloobchodní tržby v Číně v srpnu meziročně vzrostly o 0,5 procenta – zvýšily se přitom poprvé od vypuknutí pandemie. Minulý měsíc také nad očekávání zrychlila průmyslová výroba. Dnes zveřejněné údaje čínského statistického úřadu tak podle analytiků dokládají, že proces oživení ekonomiky v zemi nabírá po koronavirové krizi na síle.

  • SAE schválily používání experimentální vakcíny pro zdravotníky

    Spojené arabské emiráty v pondělí schválily nouzové použití experimentální vakcíny od čínského výrobce. Látku, u níž stále nebyly v SAE dokončeny testy na lidech, budou moci dostat zdravotníci. Informoval o tom dnes zpravodajský web BBC. Inaktivovaná vakcína od čínské farmaceutické společnosti Sinopharm nyní v SAE prochází třetí fází klinických testů, jež byly zahájeny v červenci.

  • Koronavirem se v Německu nakazilo přes 1 000 školáků a učitelů

    Od začátku nového školního roku bylo ve školách v Německu zaznamenáno přes 1 000 případů infekce koronaviru, dalších více než 300 jich bylo zdokumentováno ve školkách. Vyplývá to z propočtu iniciativy BildungAberSicher (Vyučování bezpečně). Z přehledu je patrné, že se nákaza nejvíce šíří v Severním Porýní-Vestfálsku, v Dolním Sasku a také v Bavorsku, naopak školy na východě Německa se zdají být málo zasaženy. Situace na školách tak odpovídá celkové bilanci v Německu, jak ji eviduje Institut Roberta Kocha.

  • Koronaviru podlehl bývalý představitel bosenských Srbů Krajišnik

    Následkům koronavirové infekce dnes podlehl v 75 letech jeden z někdejších bosenskosrbských vůdců Momčilo Krajišnik. Informoval o tom místní server nezavisne.com s odvoláním na kliniku v Banja Luce, kde byl usvědčený válečný zločinec hospitalizován a napojen na plicní ventilaci na konci srpna.

Reklama

Hlavní zprávy