Hlavní obsah

Přípravy hradeckého festivalu pokračují navzdory nejistotě

Foto: Getty Images

.

Reklama

Přípravy tradičního letního divadelního festivalu v Hradci Králové pokračují i navzdory nejistotě kvůli pandemii koronaviru.

Článek

„Festival Divadlo evropských regionů a Open Air Program by se měl uskutečnit poprvé pod novým názvem REGIONY - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové od 18. do 25. června,“ řekl mluvčí Klicperova divadla v Hradci Králové Martin Sedláček.

Akci pořádají tři subjekty, „kamennou část“ připravují Klicperovo divadlo a Divadlo Drak a venkovní program zajišťuje nezisková organizace Kontrapunkt.

„Počítáme s tím, že festival bude v maximální podobě, kterou nám aktuální opatření umožní. Plánujeme i účast zahraničních hostů. Pokud se dozvíme, že soubory ze zahraničí nebudou možné, jsme připraveni je nahradit českými. Pokud nebude možné hrát uvnitř, jsme připraveni přesunout hlavní část ven tak, aby se festival mohl uskutečnit,“ řekl Sedláček.

Organizátoři letošního 26. ročníku mají stanovený termín, do kdy se musí definitivně rozhodnout o konečné podobě festivalu. „Vstupenky na představení v tzv. kamenných prostorech bychom chtěli začít prodávat na konci května. Začátek prodeje vstupenek je pro nás limitní na to, abychom sdělili, v jaké podobě festival bude. Budeme pružně reagovat na vládní opatření, ale finální podoba festivalu by měla být známá na konci května,“ řekl Sedláček.

Festival založil v roce 1995 tehdejší ředitel Klicperova divadla Ladislav Zeman. Loni se kvůli vládním opatřením proti koronaviru nekonal v tradičním rozsahu poprvé po 25 letech, uskutečnil se v komorní podobě s podtitulem Letos jinak.

Nový název festivalu bude společný pro obě původní festivalové části, Divadlo evropských regionů a Open Air Program. V minulosti se obě části festivalu prezentovaly samostatně, což podle organizátorů mohlo lidi mást.

„Letošní ročník chceme věnovat novému názvu a restartu akce. Doufáme, že to bude jeden z vůbec prvních festivalů, který se v Čechách po uzavření bude moci uskutečnit,“ dodal Sedláček.

Festival v minulosti nabízel program nejen v divadlech, ale také v ulicích města, včetně koncertů a dalších akcí. Každoročně přilákal desítky tisíc návštěvníků. Festival pod novým názvem chce navázat na zaměření na regionální scény jak české, tak zahraniční. K tomu by se podle organizátorů měl více rozkročit multižánrově s akcentem na prolínání profesionálního, nezávislého i amatérského divadla.

Reklama

Doporučované