Hlavní obsah

Přípravy na druhou vlnu. Už žádné roušky z Číny, ale nanovlákna z Liberce

Foto: Seznam Zprávy

Tyto certifikované nanomasky z netkané textilie mají účinnost 99,9 % záchytu virů a bakterií.

Reklama

Liberecký kraj se chystá na případnou druhou vlnu pandemie. Objedná jeden a půl milionu nanomasek z netkané textilie, do kterých nanovlákennou vrstvu dodá výrobce z Liberce.

Článek

V Liberci a v Turnově začali vyrábět certifikované nanomasky z netkané textilie s účinností 99,9 % záchytu virů a bakterií. Nejde tedy o roušku, ačkoliv vypadá stejně, ale kvůli vysoké účinnosti již o masku.

„Liberecký kraj objedná jeden a půl milionu kusů. Pokračujeme tak v naší snaze být nejen nezávislí na státních dodávkách, ale také podpořit firmy s produkcí v našem kraji,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Od prvotního nápadu přes vývoj až po postavení stroje uplynuly podle něj jen dva měsíce. „Zároveň doufám, že český stát přejde od dovážení ochranných prostředků z Číny, které jsou často pochybné kvality a příliš drahé, k podpoře českých výrobců, a věřím, že zde zůstane výroba zachována pro případ, že by se podobná krize vrátila,“ dodal.

Foto: Liberecký kraj

Půta si prohlédl zázemí firem v Liberci a Turnově.

Výroba nanomasek navíc podle něj zaměstná tři desítky lidí z Liberecka. Při plném výkonu se bude vyrábět 300 000 metrů čtverečních materiálu měsíčně.

„Při úvahách o lokalizaci projektu Nano Medical jsme vybrali Liberec. Spolupracujeme na výzkumných projektech s Technickou univerzitou v Liberci, jsou tu v regionu mnohé firmy z řad našich dodavatelů, je to lokalita s vysokou koncentrací inovativních firem a s výborným spojením na letiště Praha a Drážďany, což je klíčové pro naše zahraniční zákazníky,“ podotkla Marcela Munzarová, autorka projektu a jednatelka společnosti Nano Medical.

Masky samotné vyrábí turnovská firma CUBO Investments, liberecká Nano Medical do nich dodává nanovlákennou vrstvu.

Jednorázová obličejová maska vyjde na 47,19 koruny včetně DPH. Celkem tak kraj z krizového fondu zaplatí zhruba sedmdesát milionů. Všechny nanomasky budou vyrobeny a dodány do konce července.

Na základě dosavadní spotřeby osobních ochranných pomůcek Liberecký kraj předpokládá, že v případě druhé vlny trvající například tři měsíce by bylo potřeba více než 700 tisíc kusů prostředků k ochraně horních cest dýchacích, v případě rizika trvajícího půl roku by jich bylo potřeba právě až 1 430 948.

Foto: Liberecký kraj

Liberecký kraj už nechce být závislý na dovážení ochranných prostředků z Číny, které jsou podle místních zkušeností často pochybné kvality a příliš drahé.

„Obličejové masky s nanovrstvou jsou plnohodnotným zdravotnickým prostředkem pro snížení rizika přenosu infekce. Díky nové výrobě na automatické lince, na které denní objem výroby dosahuje až 150 000 kusů roušek, můžeme nyní v Turnově nastartovat i českou produkci těchto kvalitních zdravotnických pomůcek. Zájem o ně již projevily i další země, třeba Německo, Itálie, Anglie a USA, kde v současné době probíhá jejich testování,“ řekl Antonín Kostka, jednatel firmy CUBO Investments.

Reklama

Doporučované