Hlavní obsah

Obce po tornádu čekají nápor pomocníků. Kraj poslal vzkaz, aby nenastal chaos

Foto: David Neff

Tisíce lidí pokračují s odklízením následků ničivého tornáda.

Reklama

Tisíce dobrovolníků plánují o prodlouženém víkendu pomáhat v jihomoravských obcích zasažených čtvrtečním tornádem. Vedení kraje teď dolaďuje systém, aby malá sídla obrovský nápor lidí zvládla.

Článek

Bude to nebývalý nápor pomoci, kterou je třeba usměrnit, ať nevznikne chaos. Do regionů na Břeclavsku a Hodonínsku plánují na prodloužený víkend přijet tisíce lidí. Zapojí se do odklízení trosek po ničivém tornádu.

Vedení kraje proto všechny dobrovolníky vyzývá, aby nejlépe dorazili na dvě „sběrná“ místa v Břeclavi a Hodoníně. „Potřebujeme, aby pomocníci jezdili na dvě velká záchytná místa. Je to letiště Ladná v Břeclavi a kulturní dům v Hodoníně,“ uvedl po čtvrtečním jednání krizového štábu hejtman kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Ze záchytných míst budou dobrovolníky svážet autobusy do zasažených obcí Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Lidé také mohou pomoci v hodonínském Pánově. Už nyní v regionu pomáhají tisíce lidí, další tisícovky je nejspíš doplní o prodlouženém víkendu. „Vzhledem k velkému počtu by auta jednotlivců totálně zablokovala dopravu a zastavila odklízecí práce,“ zdůraznil hejtman.

Dobrovolníci se mají pustit hlavně do úklidu okolí obcí. Zničená pole a další části krajiny jsou poseté troskami a zbytky organického materiálu. „Jsou to velké kusy plechů, odpadky z polí, vinic,“ řekl hejtman.

Vedení kraje a obcí chce personálně posílit i kontaktní místa, kde dobrovolníci dostanou potřebné instrukce. V jednotlivých obcích mají vzniknout stanová městečka se sociálním zázemím. Kraj se starosty dolaďuje detaily.

Šéf krajských policistů Leoš Tržil apeloval na dobrovolníky, kteří přijedou auty, ať parkují mimo obce na vyhrazených parkovištích. „Požádali jsme město Břeclav, ať zváží posílení kyvadlové dopravy z vlakového nádraží,“ sdělil.

Vedení kraje zatím nemá přesný přehled o tom, kolik lidí na pomoc dorazí. „Pomoc organizují firmy, neziskovky, různé party lidí,“ řekl Grolich. Dobrovolníci se mají už předem hlásit na krizové štáby jednotlivých obcí.

Stavební materiál mizí okamžitě

Do regionu nadále míří materiální pomoc. Místní uvítají především stavební materiál. „Jezdí sem mnoho kamionů se dřevem. Když ale přijedete na sklad, není tam nic, protože to lidé okamžitě využijí,“ doplnil hejtman.

Na odklízení ve čtvrtek dorazilo dalších 37 kusů těžké armádní techniky. K demolici je nyní určených 157 domů. Číslo opět narostlo. Řízeně je od příštího týdne budou likvidovat hasiči. „Ohledně kontroly domů jsme trochu v předstihu. Do zítřka budou hotové průzkumy statiky a stavebními úřady. Zahájíme průzkum s kolegy z Hlučína, abychom si určili, kde s demolicemi začneme,“ uvedl šéf krajských hasičů Jiří Pelikán.

Podle hasičů je nyní vyčištěných padesát až šedesát procent intravilánů obcí. „Z jedenácti skládek, které za týden vznikly, chceme všechnu suť koncentrovat na tři místa v Hodoníně,“ doplnil Pelikán.

Tržil odmítl spekulace ze sociálních sítí, že je obětí více než šest. „Po nikom nepátráme, nikdo není pohřešovaný,“ zdůraznil.

+23

Reklama

Doporučované