Hlavní obsah

Nabijte si mobily, vyzývá český ministr. Orkán Sabine se blíží k hranicím

Foto: Windy.com

Bouře Sabine už bičuje sever Německa, země Beneluxu, západ Francie.

Reklama

aktualizováno •

Vítr dosáhne rychlosti 125 km/h, varují čeští meteorologové. Na úder se chystají dopravci i energetici.

Článek

Orkán Sabine vstoupil na evropský kontinent.

Meteorologové zvýšili stupeň nebezpečí výstrahy před větrem, který má dnes večer zasáhnout Českou republiku. V noci má být podle jejich předpokladu vítr na většině území republiky velmi silný, postupně ale zesílí a v pondělí bude foukat extrémně silně. Zejména v západní polovině ČR bude mít v nárazech ojediněle rychlost až 110 kilometrů v hodině, uvedl Český hydrometeorologický ústav.

Na jižní a střední Moravě bude vítr slabší.

Meteorologové upozornili, že vítr může lámat stromy a způsobovat problémy v dopravě a dodávkách proudu. Vzhledem k očekávané situaci jsou v pohotovosti hasiči, silničáři i energetici, informovalo Ministerstvo průmyslu a obchodu.

Kvůli silnému větru na pražské Letiště Václava Havla v neděli zatím nedorazilo deset spojů. Šlo o čtyři linky z Londýny, dvě z Amsterdamu, dále Kolína nad Rýnem, Düsseldorfu, Frankfurtu a Milána. Pražské letiště problémy kvůli větru zatím nemá.

Upozornění na velmi silný vítr platí do úterního večera. Meteorologové lidem radí, aby sledovali aktuální situaci, zajistili okna a dveře, odstranili, případně upevnili volně uložené předměty a omezili pohyb venku i jízdu autem. Na horách mají omezit vycházení, nevydávat se na túry a respektovat pokyny horské služby.

Německo: Zvažte, zda pošlete děti do školy

Bouře, kterou meteorologové nazývají evropskou variantou hurikánu, už v neděli ráno dorazila k břehům Velké Británie, které bičuje silný vítr a přívaly deště. Jak ukazuje aplikace Windy.com, první důsledky bouře, kterou v Německu nazvali dívčím jménem Sabine, už dopadly na Nizozemsko, Belgii a Francii.

Letecké společnosti – například Lufthansa – upozorňují, že nebudou schopny vypravit všechny naplánované lety. Německá motoristická služba ADAC vyzvala řidiče, aby v orkánu nevyjížděli, protože bude obtížné udržet vozidla na dálnicích. Letiště Kolín nad Rýnem/Bonn upozornilo na svém twitterovém účtu, že bude rušit některé lety.

Úřady spolkových zemí Severní Porýní-Vestfálsko a Sársko vyzvaly rodiče, aby zvážili, zda pošlou děti v pondělí do škol. „Bezpečnost je na prvním místě,“ píše se v prohlášení. Ředitelé škol mají pravomoc sami rozhodnout, zda zruší vyučování.

Odložený fotbal

Podle německé meteorologické služby (DWD) už pobřeží Severního moře pociťuje silné poryvy větru. Pro to, jak bude postupovat orkán i Českem, je užitečná předpověď DWD pro další hodiny. V průběhu neděle se Sabine s „jednotlivými hurikánovými poryvy“ přesune na celý sever a střed Německa. Střed Německa vrchol bouře zasáhne v pondělí večer, uvedl Sebastian Altnau (DWD).

V Německu už preventivně zrušili dnešní utkání Bundesligy mezi Borussií Mönchengladbach a Kolínem nad Rýnem. „Protože nelze zaručit bezpečný odjezd fanoušků, rozhodla se Borussia Mönchengladbach po konzultaci s městem Mönchengladbach, hasiči, policií a Německou fotbalovou ligou zápas zrušit,“ uvedla Borussia v oficiálním prohlášení.

Stejně se zachovaly tři kluby hrající nejvyšší soutěž v Nizozemsku.

Aktuální situaci i předpověď ukazuje Windy.com:

V Česku by neměly být škody způsobené Sabinou tak devastující jako například v Německu, protože bouře cestou narazí na české pohraniční hory. Ale přesto se čeká, že v některých oblastech nepůjde elektrický proud a komplikovaná může být také během pondělí doprava tam, kde vítr přeruší provoz na silnicích či železnici (kvůli spadlým stromům).

Nabijte si mobily, vzkazuje ministr

Ministr průmyslu Karel Havlíček sdělil, že kvůli očekávanému větru vznikla koordinační skupina vedení Správy železnic, Ředitelství silnic a dálnic, Řízení letového provozu a firem ČEZ a ČEPS, která ho bude o situaci informovat.

„Jsme v trvalém kontaktu s drážními hasiči, silničáři, letovým provozem, provozovateli přenosové soustavy i energetiky. Jsou v pohotovosti a upozorňují veřejnost, aby lidé při cestování byli opatrní. A pokud to jde, zajistili si například svoje mrazáky, ledničky, nabili si počítače, telefony aj. To samozřejmě preventivně, kdyby vítr pokácel stromy nebo poškodil rozvody a došlo k výpadku proudu,“ napsal Seznam Zprávám ministr Havlíček.

Společnost ČEZ Distribuce, která obstarává dodávku elektrické energie v 11 krajích, vyhlásila pohotovost a v případě potíží chce okamžitě nasadit další pracovníky jak v terénu, tak i na dispečinku či v call-centrech. Také ona vyzývala své klienty, aby si nabili mobily a případně powerbanky.

Reklama

Související témata:

Doporučované