Hlavní obsah

Přírodní léky jsou v kurzu. Jak na čaj nebo sirup proti nachlazení?

O prevenci i léčbě nachlazení s Monikou Poledníkovou.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

aktualizováno •

Přírodní alternativou k vitaminům a lékům z lékárny jsou podomácku vyrobené čaje a sirupy, které umí zahnat podzimní nachlazení. Jak na ně?

Článek

Základem k léčbě nachlazení svépomocí jsou správně vybrané bylinky. K přípravě čaje je podle Moniky Poledníkové třeba sedmikráska, lipový květ, echinacea neboli třapatka nachová a mateřídouška. Obecným pravidlem je nemíchat společně bylinky, které mají protichůdné účinky. Na možné nachlazení je dobré myslet už v létě, kdy můžeme rostliny sesbírat a nasušit na chladnější počasí. Pokud máme mix, jenž obsahuje jen měkké části, jako třeba ten, který představila Monika Poledníková, stačí zalít polévkovou lžíci horkou vodou a po deseti až patnácti minutách scedit. V případě, že by směs obsahovala i tvrdé části, jako je kůra nebo kořeny, měla by projít alespoň minutou varu. Sladit je vhodné medem.

Čaj, jenž neobsahuje suroviny, které dráždí zažívací trakt – to může být například máta peprná nebo zázvor – je vhodný i pro děti od půl roku věku. „Dětem se dávají sirupy mnohem lépe než čaje. Není to ale úplně ideální, co se týče obsahu cukru,“ nastiňuje možné varianty pro děti Monika Poledníková. V rodince představila kromě receptu na čaj i postup výroby sirupu. Vše potřebné se dozvíte v úvodním videu.

Pořad Rodinka sledujte každý všední den od 9:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:

Doporučované