Hlavní obsah

Přirozený návrat. Počet mladých smrků na Šumavě prudce stoupá

Foto: město Vimperk

Národní park Šumava.

Reklama

Počet mladých smrků v Národním parku Šumava prudce stoupá. Zatímco v roce 2002 jich připadalo na jeden hektar 3700, nyní je jich na stejnou rozlohu 8600. Jde o přirozenou obnovu smrku, lesníci ho nevysazují.

Článek

Plochu lesa NP Šumava tvoří smrk ze 74 procent. Vyplývá to z aktuální inventarizace. „Ačkoli správa (Národního parku Šumava) už od roku 2014 smrk vůbec nesází a od roku 1996 do roku 2013 vysadila celkem 5,2 milionu smrkových sazenic, je dnes v obnově lesa přes 400 milionů smrků,“ uvedl náměstek ředitele šumavského národního parku Jan Kozel.

Smrková monokultura často vyhovuje rychlejšímu šíření škodlivého kůrovce. Kvůli jeho expanzi museli majitelé lesů v České republice v posledních letech vykácet jejich velkou část.

„Vysoký poměr smrku na Šumavě ale podle historických údajů není anomálií,“ uvedl park. Smrk podle nich na Šumavě tvořil 60 až 80 procent plochy lesa, a to bez ohledu na nadmořskou výšku. Přitom v minulosti patřil jinde smrk vzhledem ke své odolnosti většinou pouze do vyšších poloh. „Šumava je však atypická v tom, že i v relativně nižších nadmořských výškách je celkem chladno, a podmínky pro růst stromů tak nejsou stejné jako v jiných místech republiky,“ řekl mluvčí národního parku Jan Dvořák.

Šelmám se na Šumavě daří.

Druhým nejvíce zastoupeným druhem stromu v šumavském národním parku je buk. Zabírá přibližně 10 procent plochy. Jeho hektarová hustota se od roku 2002 zvýšila z 800 na současných 1150 mladých buků. Tento druh se snaží park podporovat, ale jeho výsadby se na tom podílejí jen v menšině. „Za existenci národního parku jsme vysadili 3,8 milionu buků, dnes jich ale roste na stejném území 56 milionů. K nárůstu bukové populace jsme tak přispěli jen sedmi procenty. A to ještě za předpokladu, že všechny výsadby přežily,“ řekl Kozel.

Národní park Šumava byl zákonem vyhlášen v roce 1991 a rozkládá se na ploše 680 kilometrů čtverečních. Leží v nadmořské výšce od 570 metrů do 1378 metrů.

Reklama

Doporučované