Hlavní obsah

Přišel o práci a začal vyrábět lyže, balancoval na hraně krachu. Teď vyrobil i ikonické kousky pro Horskou službu

Podnikatel Milan Luštinec začínal s výrobou snowboardů a lyží na koleni, jen s pilkou a vrtačkou. Teď zaměstnává přes 30 lidí a dodává do celého světa.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

První snowboard si Milan Luštinec vyrobil na koleni před 25 lety čistě ze zájmu.

Článek

Pak ale přišel o práci v uhelných dolech a výrobě snowboardů a lyží se začal věnovat naplno. Od roku 1993, kdy s živností začal, byl sice několikrát na pokraji krachu, ale postupně se mu podařilo vybudovat fungující firmu, na jejíž lyže si zájemci mnohdy musí i počkat, tak velký je o ně zájem. Nejvýraznější zakázkou, kterou se Milan Luštinec blýsknul v loňském roce, byla dodávka 520 párů lyží pro celou českou Horskou službu. Lyže s unikátním designem hned zaujaly i jejich slovenské kolegy, pro které už rodinná firma vyrobila testovací prototyp.

Nyní Luštincova firma vyrobí sedm tisíc párů lyží ročně a dodává je doslova do celého světa. Kromě Evropy na nich jezdí lyžaři na Novém Zélandu, v Číně, Austrálii a brzy by se měly dostat i na ruské sjezdovky. Začátky však byly jako vystřižené z hodně napínavého filmu. „Obecně byly jako na horské dráze, chvíli se dařilo, pak zase ne, chvílemi jsem byl i na hranici krachu celého podnikání,” vzpomíná Luštinec na své začátky. Když se rozhodl, že si postaví malou továrnu na výrobu lyží, zadlužil se, opustil ho společník a jeden z prvních klientů nezaplatil velkou objednávku.

Jak se mu povedlo smůlu zlomit? Podívejte se ve videu nahoře.

Reklama

Doporučované