Hlavní obsah

Přišla o nohu i matku. Přesto postižená květinářka pomáhá ostatním

Svět bez obalu: Postižená květinářka se rozhodla rozdávat květiny, které kvůli pandemii nemůže prodat. Už stihla rozdat květiny asi 80 lidem.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Majitelka květinářství Salamat Baktybek-Kyzy v kyrgyzském Biškeku se rozhodla, že když nemůže během pandemie prodávat své květiny, raději je lidem rozdá.

Článek

Její květiny tak teď přinášejí radost kyrgyzským matkám. Těm je posílají jejich děti, které žijí v zahraničí.

„Moje matka zemřela, když jsem chodila do deváté třídy. Když byla naživu, tak jsem jí nemohla květiny, jako jsou třeba tyto, dát. Jednou za rok jí je přináším na hrob. Ale nemyslím si, že mrtví potřebují květiny. Pomáhám tak i ostatním lidem, aby mohli svým matkám květiny dát a vyjádřit jim tak svou lásku,“ říká majitelka Salamat.

Obchod s květinami během epidemie skomírá, proto se Baktybek rozhodla své květiny dávat zadarmo.

„Samozřejmě, že květiny nejsou nějaký finanční dar, nemůžete si je dát do peněženky a ani za ně nic nedostanete k jídlu. Ale věřím, že dokážou lidem udělat radost. Někdy není příjemné slyšet: Přinesli jsme vám pomoc. Ve svém životě jsem toho hodně prožila. Cítila jsem se vždy zahanbena, když jsem přijímala něčí pomoc,“ říká Salamat Baktybek-Kyzy. Ve třech letech jí totiž amputovali nohu a pak přišla ještě o svou matku.

Dívka už věnovala květiny asi 80 lidem. Podle ní je udělat něco krásného důležitější než peníze. Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované