Hlavní obsah

Přišli truchlit po zavražděné Sarah. Čekal je policejní zásah

Foto: Profimedia.cz

Při pietní akci byli zatčeni čtyři lidé.

Reklama

Londýnská policie v sobotu večer zasáhla proti lidem, kteří přišli uctít památku 33leté ženy, z jejíž vraždy byl obviněn policista. Zásah vyvolal kritiku napříč politickým spektrem. Veřejnost žádá rezignaci policejní šéfky.

Článek

V londýnském parku Clapham Common se v sobotu večer shromáždilo několik stovek lidí, aby uctili památku třiatřicetileté Sarah Everardové, kterou přepadl, unesl a zavraždil policista.

Everardová zmizela 3. března, když se pěšky vracela z londýnské čtvrti Clapham domů do čtvrti Brixton. Chození místo využívání veřejné dopravy je v době koronaviru často doporučováno jako bezpečnější alternativa. Od té doby byla žena až do 10. března nezvěstná. Ve středu pak policisté oznámili, že našli její tělo. Přestože nezveřejnili detaily otřesného činu, podle britských médií museli k identifikaci použít zubařské záznamy, což svědčí o tom, že pozůstatky byly k nepoznání. Navíc byly nalezeny v kentském lese u města Ashford uvnitř tašky, kterou běžně používají řemeslníci.

Detektivové hned ve středu zatkli pro podezření z vraždy osmačtyřicetiletého Wayna Couzense, jednoho z členů Metropolitní policie. V sobotu stanul před soudem, kde pouze prokázal svou totožnost. Zůstává ve vazbě. Další slyšení se uskuteční v úterý.

Případ, který otřásl Velkou Británií, proto rozpoutal celospolečenskou debatu o bezpečnosti žen, které teď sdílejí příběhy o tom, proč se v ulicích města často necítí dobře. V parku Clapham Common začali lidé během soboty spontánně zapalovat svíčky a přinášet květiny. Uctít památku zemřelé ženy přišla i manželka prince Williama Kate.

Večer se v parku shromáždilo zhruba 1000 lidí, převážně žen. Postupně se zvyšovalo napětí a někteří v davu křičeli na policii „hanba“. Aktivisté podle Reuters původně chtěli uspořádat oficiální vzpomínkovou akci. Policie ale uvedla, že by se lidé kvůli protikoronavirovým opatřením neměli shromažďovat. Šéfka londýnské policie Cressida Dicková řekla, že akce by byla „nezákonná a nebezpečná“.

Policie podle svědků několik žen z parku odvedla v poutech. Později oznámila, že zatkla čtyři účastníky protestu. Důvodem podle ní bylo nedodržování protikoronavirových opatření a narušování veřejného pořádku. „Rozhodně jsme se nechtěli dostat do situace, kdy jsme museli sáhnout k donucovacím prostředkům,“ uvedla Helen Ballová z londýnské policie. Doplnila, že strážníci museli zakročit v zájmu bezpečnosti.

Nepřiměřený zásah už kritizoval londýnský starosta Sadiq Khan. „Policie nese odpovědnost za prosazování koronavirových opatření, ale ze snímků, které jsem viděl, je zřejmé, že reakce nebyla ani vhodná, ani přiměřená,“ tweetoval. Opoziční vůdce Keir Starmer označil záběry ze sobotní noci za „hluboce znepokojivé“. „Ženy se sešly, aby truchlily za Sarah Everardovou - mělo jim být umožněno, aby to proběhlo pokojně. Sdílím jejich hněv, rozrušení z toho, jak se s nimi zachází,“ uvedl na Twitteru.

Jamie Klinglerová z organizace Reclaim These Streets, která se snažila zorganizovat původní smuteční akci, přitom uvedla, že by byla „mnohem bezpečnější“, kdyby se konala oficiálně. Organizátoři měli připravený program, který by byl v souladu s koronavirovými opatřeními. Londýnské policii se to snažili vysvětlit, ta jejich požadavek ale odmítla.

„Byli jsme hluboce šokováni a zarmouceni způsobem, jakým se policie rozhodla zvládnout akci, na kterou přišly ženy protestovat proti násilí, kterého se na nich dopouští muži,“ uvedla organizace v prohlášení.

Skupina dokonce již dříve vyzvala, aby lidé do parku nechodili, protože by se mohli „ohrozit“. Místo toho požádali truchlící, aby za zavražděnou ženu zapálili svíčku a položili ji před práh svého domu. Této akce se zúčastnili i britský premiér Boris Johnson se svou partnerkou Carrie Symondsovou, která zapálila svíčku před domem v Downing Street. Prohlásil také, že udělá vše pro bezpečí žen v ulicích.

Řada lidí by ale místo slibů raději viděla odstoupení šéfky Metropolitní policie. „Ministerstvo vnitra bere včerejší události velmi vážně,“ uvedla pro deník The Guardian Victoria Atkinsková, náměstkyně ministryně vnitra. Policejní šéfka Cressida Dicková by ale podle ní „měla nést odpovědnost před demokratickými politiky a vysvětlit své činy veřejnosti“. Vyhnula se tak výzvě k jejímu odvolání.

Reklama

Doporučované