Hlavní obsah

Přísná opatření uvolňuje téměř celá Evropa. Důvod je jasný: Vánoce

Foto: Shutterstock.com

Stromečky ano, stánky minimálně.

Reklama

V České republice klesl počet pozitivních testů pod 21 procent a chystá se uvolňování protiepidemických opatření. Jak se na Vánoce připravují ostatní evropské země?

Článek

Česko přejde ve čtvrtek k mírnějším protiepidemickým opatřením. Otevřít budou moci restaurace, obchody i služby. Skončí také noční omezení volného pohybu do 23 hodin.

Vláda ke zmírnění opatření přistoupila, když počet denních pozitivních případů covidu-19 klesl. Dalším důležitým číslem je podíl pozitivních testů. Ještě před měsícem se tento poměr v Česku pohyboval nad třiceti procenty, tedy téměř třetina všech testovaných byla pozitivní, včetně opakovaných testů u stejné osoby. Nyní průměr posledního týdne dosáhl přesně 20,3 procenta. Křivka, byť stále vysoká, se viditelně zlomila a klesá.

Česko se ale stále řadí nad průměr v Evropské unii a Evropském hospodářském prostoru. Ten podle dat CDC momentálně činí 14,3 procenta. Nejnižší hodnotou se může pyšnit Island s 1,2 procenta a nejvyšší je v Polsku, kde se v posledních týdnech vyšplhala až na 46,4 procenta.

Kolik je vysoký poměr pozitivity?

Podle Univerzity Johnse Hopkinse je vysoká hodnota pozitivních testů nad pěti procenty.

Světová zdravotnická organizace pak v květnu doporučila, že by poměr měl zůstat pod pěti procenty alespoň po dobu dvou týdnů, než začnou vlády uvolňovat tehdejší protiepidemická opatření.

V EU se pod tímto číslem momentálně nachází jen šest zemí.

Přestože je v Evropě pozitivita testů vyšší než koncem léta, většina evropských států se před Vánoci odhodlala alespoň k částečnému uvolňování. A to i v zemích, kde je aktuálně možné vidět rekordní počty nejen pozitivních testů, ale i hospitalizací a úmrtí.

Polsko otevřelo obchody

V Polsku momentálně platí zákaz provozu kulturních institucí, je snížen počet osob, které mohou ve stejnou chvíli cestovat ve vozech hromadné dopravy, a zavřeny jsou také bary a restaurace s výjimkou jídla s sebou. Tato opatření budou platit minimálně do 27. prosince.

Polská vláda se ale i přes prudký nárůst pozitivních případů rozhodla 28. listopadu otevřít obchody a obchodní domy. „Tato rozhodnutí mohou zachránit statisíce pracovních míst, proto jsme je udělali,“ řekl polský předseda vlády Mateusz Morawiecki. Kadeřnictví, salony krásy i tetovací studia mohou mít otevřeno, pokud dodrží rozestup 1,5 metru a další hygienická opatření. Stejné podmínky platí i v kostelech a otevřené jsou i některé posilovny.

V zemi zemřelo kvůli covidu 25. listopadu nejvíc lidí od začátku epidemie, konkrétně tento den prohrálo svůj boj s nemocí 674 nakažených.

Francie bude uvolňovat pod konkrétní podmínkou

Vrcholu v podílu pozitivních testů dosáhla Francie ve 44. týdnu, tedy na samotném konci října. Tehdy číslo ukazovalo 21 procent a od té doby klesá. Nyní se podle týdenního průměru pohybuje těsně nad 13 procenty.

Země proto začíná po druhém lockdownu, do kterého vstoupila začátkem listopadu, postupně uvolňovat opatření. Stále jsou povoleny pouze cesty za prací a kvůli nezbytným potřebám. Koncem listopadu se ale otevřely obchody prodávající i jiné než základní zboží, přičemž bary a restaurace zůstávají zavřené do 20. ledna. Znovu se otevřou, pokud v zemi nedojde k novému nárůstu případů.

S příchodem Vánoc by se měl zrušit zákaz vycházení jen za prací a nahradí ho pouze večerní zákaz po deváté hodině. Uvolnění má ale podmínku: podle prezidenta Emmanuela Macrona přijde rozvolnění restrikcí po dobu svátků (od 15. prosince), pokud počet případů denně zůstane pod 5 tisíci.

Podnikatelé, kteří kvůli opatřením museli zavřít, mají podle Macrona možnost získat kompenzaci až 10 tisíc eur nebo ekvivalent 20 % svého obratu.

Německo utahuje, ale Vánoce uvolní

V Německu se procento pozitivních testů v posledních týdnech zvyšuje. Ještě v září bylo na jednom procentu, nyní je jeho hodnota 9,2 %. Německý „lehký lockdown“ byl v zemi prodloužen do 20. prosince. Odsouhlasila jej kancléřka Angela Merkelová a všech 16 spolkových zemí.

Některá opatření čeká zpřísnění poté, kdy v Německu bylo 27. listopadu zaznamenáno 426 úmrtí – nejvíce za celou dobu epidemie. Kontakty budou ještě více omezeny, konkrétně na dvě domácnosti s maximálním počtem 10 osob. Dále se zpřísní nošení roušek a sníží počet osob v obchodech. Zavřená jsou kina, posilovny, restaurace a bary. Školy, jesle, obchody a kadeřnictví jsou naopak otevřené. Některá nařízení by měla ve Spolkové republice zůstat v platnosti až do března.

Po dobu Vánoc však budou některá omezení zmírněná, aby rodiny mohly trávit svátky pohromadě.

Rakousko po nejtěžším měsíci

Jižní soused České republiky se od 17. listopadu nachází ve striktním lockdownu, který by měl trvat do 7. prosince. Kancléř Sebastian Kurz ovšem rakouskému deníku Kleine Zeitung řekl, že obyvatelstvo by mělo čekat další pokračování epidemických opatření na týdny až měsíce. „Budeme muset žít s dalšími masivními restrikcemi i po sedmém prosinci,“ sdělil. Rakouská vláda se teď podle kancléře hodlá zaměřit na znovuotevření obchodu a škol, zatímco stanoví opatrné kroky pro uvolnění.

Listopad byl pro Rakousko zatím nejtěžší měsíc – počet hospitalizovaných se ztrojnásobil z 1400 na 4200 a stejný vývoj byl vidět i na počtu úmrtí, který za měsíc vzrostl z tisícovky na 3000. Poměr pozitivních testů je v Rakousku jen o 0,2 procenta vyšší než v ČR. Není ale v poklesu – naopak tento podíl od září, kdy byl okolo čtyř procent, stoupá.

Itálie bude mít střízlivé Vánoce

Země nejzasaženější v počátečních měsících epidemie zavádí nová opatření, která určí, co mohou a nemohou Italové dělat přes vánoční svátky.

Itálie patří mezi země, kde v posledních týdnech znovu stoupá procento pozitivních testů. Zatím se nedostalo na jarních 24 procent, ale od září také roste a momentálně se nachází na hodnotě 15,6 procenta. „Musíme se připravit na střízlivější Vánoce,“ konstatoval premiér Giuseppe Conte.

Tamní média očekávají, že bude zrušen zákaz cestování mezi regiony, zůstane ale opatření, které by i rodinná setkání omezilo na šest osob. Obchody by se mohly před Vánoci otevřít.

Reklama

Související témata:

Doporučované