Hlavní obsah

Přísný azylový zákon v USA dostal zelenou od Nejvyššího soudu

Přísný azylový zákon v USA dostal zelenou od Nejvyššího soudu.Video: Klára Mališová, AP

 

Reklama

Jeden z pilířů vlády Donalda Trumpa, tedy regule, která prakticky znemožní většině středoamerických migrantů usilovat o azyl v USA, dostal zelenou od amerického Nejvyššího soudu. Informovala o tom agentura AP, zatím podle ní ale není jasné, jak dlouho může trvat, než by se pravidlo zavedlo do praxe. Spor o legálnost opatření navíc bude dále pokračovat.

Článek

Administrativa Donalda Trumpa míří ke schválení kontroverzního zákona o azylantech. Ten v létě zablokoval soud nižší instance. Ve středu však oznámil americký Nejvyšší soud, že vláda může bez omezení uplatňovat nová pravidla. Podle AP však aktuálně není zcela jasné, jak rychle mohou být nová pravidla zavedena do praxe.

Jedná se například o upření práva na azyl osobám, které po cestě ze své vlasti do Spojených států prošly třetí zemí, aniž by v ní žádaly o ochranu. Podle amerických médií je tak restrikce přímo namířená proti uprchlíkům z Guatemaly, Hondurasu a Salvadoru, kteří se logicky jinak než skrze další zemi (v tomto případě Mexiko) do USA dostanou obtížně.

„Většina lidí překračujících jižní hranici (Spojených států) jsou Středoameričané, kteří utíkají před násilím a chudobou. Na základě nového pravidla budou z větší části nezpůsobilí stejně jako žadatelé o azyl z Afriky, Asie a Jižní Ameriky, kteří běžně k jižní hranici přicházejí,“ napsala AP.

Americký prezident už na Twitteru reagoval nadšeně. Napsal, že „je to velké vítězství pro hranici”. Mluvčí Bílého domu Gidley dodal, že Nejvyšší soud „zvrátil chybný verdikt”, a vláda je tak potěšená.

„Tohle je jen dočasný krok a my doufáme, že nakonec odejdeme jako vítězové,“ komentoval postup Nejvyššího soudu právník Lee Gelernt z Americké unie občanských práv (ACLU), která společně s dalšími stranami vládní opatření napadla.

Na jejich stranu se přiklonily liberální soudkyně Nejvyššího soudu Ruth Baderová Ginsburgová a Sonia Sotomayorová, které nesouhlasily s většinovým názorem devítičlenného soudního senátu. Sotomayorová ve zdůvodnění svého postoje napsala, že sporný vládní dekret bourá dlouholetou praxi a dopadá na velmi zranitelnou skupinu lidí.

Reklama

Doporučované