Hlavní obsah

Zrušené lety, zablokované letiště, 30 zraněných. Katalánsko protestuje proti trestu pro bývalé politiky

Foto: ElNacional.cat

Střet demonstrantů s policií na letišti v Barceloně.

Reklama

aktualizováno •

Tisíce lidí se připojily k protestu proti rozhodnutí španělského nejvyššího soudu, který dnes vynesl vysoké tresty pro katalánské politiky za neústavní referendum o nezávislosti Katalánska z roku 2017. Bývalý katalánský vicepremiér Oriol Junqueras dostal 13 let vězení, dalším osmi bývalým vysokým politikům soud vyměřil tresty v rozmezí 9 až 12 let za mřížemi. Španělský soudce rovněž dnes obnovil evropský zatykač na expremiéra Carlese Puigdemonta.

Článek

První protesty se rozhořely už několik minut po zveřejnění rozsudku.

Na 8000 lidí se podle španělské televize RTVE shromáždilo na Katalánském náměstí v centru Barcelony, demonstrace se konají i na dalších místech tohoto města s 1,6 milionu obyvatel. Tisíce lidí přišly například na náměstí před sídlem katalánské vlády, další se chystali do parku Ciutadella, kde sídlí regionální parlament. Park ale místní policie preventivně uzavřela. Poblíž parku Ciutadella je budova katalánského nejvyššího soudu, kam byla svolána jedna z demonstrací.

V hlavním městě Katalánska demonstranti nejprve obsadili několik ulic. Poté se pokusili narušit provoz tamního letiště. Zasahovala proti nim policie, na Twitteru se šíří záběry těžkooděnců ozbrojených obušky, kteří se snaží zastavit početnou skupinu postupujících demonstrantů.

Demonstranti podle katalánské organizace Tsunami Democràtic bojující za nezávislost vyzvali k blokádě letiště, aby „ukázali Evropě a světu nesouhlas s rozsudkem“, napsal místní web Catalan News.

Davy blokují i příjezdové cesty na letiště, kde se tvoří kolony. Vagony metra na lince směřující na letiště se zaplnily demonstranty a policie v reakci zrušila veškeré vlakové spojení na letiště.

Španělská policie podle deníku El Mundo proti protestujícím u vchodu na letiště zasáhla. Zveřejněné video zachycuje zákrok policie s použitím obušků proti demonstrantům, z nichž někteří mají zahalenou tvář. Několik osob bylo zadrženo. Před jednou z letištních hal se podle agentury Reuters shromáždily tisíce lidí.

Španělský úřad civilního letectví AENA uvedl, že nejméně 67 letů bylo v souvislosti s protesty zrušeno. Webové stránky pražského Letiště Václava Havla informují o zrušeném večerním spoji do do katalánské metropole. Mnoho dalších letů mělo v Barceloně zpoždění.

Foto: Jan Václav.

Budovu letiště už střeží policie.

Situaci přímo z místa popsal pro Seznam Zprávy Jan Václav, který je ve Španělsku na pracovní cestě. Ten se snažil z letiště dostat autem a hned na výpadovce ho zastavila kolona způsobená průvodem demonstrantů. Atmosféra je podle něj poklidná, ale na letiště ani z letiště se prakticky nedá dostat.

„Hromadná doprava nejezdí, autem se z letiště také nedostanete, protože dálnice je kompletně ucpaná," řekl Václav. Průvod se podle něj táhne po celé dálnici „demonstranti míří na letiště, část už jich tu je, ale přicházejí další a další," dodal.

Policie se aktuálně snaží zabránit demonstrantům v blokádě přímo v budově tak, že už u vstupu kontroluje palubní lístky.

Podle agentury AP katalánská policie nasadila obušky a další donucovací prostředky proti davu poblíž vstupu do metra uvnitř hlavního terminálu. Bezpečnostní síly použily také gumové projektily ve snaze dostat situaci pod kontrolu, uvedla španělská policie. Podle agentury AFP se s pořádkovými silami střetlo několik stovek protestujících, kteří házeli kameny i odpadkové koše. Terčem zásahu byli demonstranti, kteří se pokusili prorazit policejní kordon a dostat se na letiště.

Už dopoledne zablokovali demonstranti řadu velkých barcelonských ulic a krátce po zveřejnění verdiktu se do centra vydal pochod studentů. Lidé nesli katalánské vlajky a transparenty s nápisem Svobodu pro politické vězně. Několik stovek lidí se shromáždilo také před barcelonskými sídly organizací Ómnium a Katalánské národní shromáždění (ANC), jejichž lídři dostali dnes trest devět let vězení a už od října 2017 jsou ve vazbě.

Podle deníku El País byl narušen provoz nejméně na pěti silnicích v Katalánsku, mimo jiné v okolí Barcelony či v provincii Girona. V Gironě se konala demonstrace i u vlakového nádraží, někteří demonstranti se dostali až na koleje vysokorychlostních spojů.

„Přišel čas povstat proti fašismu španělského státu a jeho kompliců," reagovala na verdikt nejradikálnější katalánská organizace separatistů Výbory na obranu republiky (CDR).

Na plánované protesty kvůli verdiktu se už několik týdnů intenzivně připravovala katalánská i španělská policie, která do autonomního regionu na severovýchodě Španělska vyslala minulý týden posily, čítající asi 1800 policistů. Na mnoha místech regionu, zejména na nádražích, letištích či v přístavech, je od víkendu nasazeno více policistů.

Kromě devíti katalánských politiků se trest nevyhnul ani třem exministrům, kteří byli souzeni na svobodě. Santi Vila, Meritxell Borrásová a Carles Mundó vyvázli s pokutou a zákazem výkonu veřejných funkcí na rok a osm měsíců.

Reklama

Související témata:

Doporučované