Hlavní obsah

Přispějte nám na testy, volají firmy. Náklady jdou do milionů

Budou si firmy odečítat testy na covid z daní? Rozhovor s Vladimírem Dlouhým.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Testy na covid začínají lézt firmám do peněz. A chtějí, aby jim s náklady pomohl stát. Pojišťovny totiž hradí jen testování, které nařídí hygiena. Zbylé testy by si firmy rády odečetly z daní. Jednají o tom s ministryní financí.

Článek

„Středně velká firma v Moravskoslezském kraji mě informovala, že jednoměsíční testování ji vyšlo na 17 milionů. To už jsou nějaké peníze, pokud to není firma typu ČEZu nebo Škodovky,“ líčí prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý v rozhovoru, který najdete ve videu.

Nečekat na pokyn hygieny a testovat samy od sebe. K tomu tlačí firmy nejen jejich obchodní partneři, ale už i zaměstnanci, tvrdí Dlouhý: „Lidé nebudou chtít chodit do práce, pokud je zaměstnavatel nebude testovat pravidelně. Rodiče můžou přestat posílat děti do škol. Spousta firem se cítí donucena testovat, i když ne formálně.“

Bez testu vás sem nepustíme

Třeba IT firmy vědí, o jakém tlaku Vladimír Dlouhý mluví. Koncem srpna začal stoupat počet nakažených z open spaců a klienti je postavili před hotovou věc. Pokud všichni vaši ajťáci nebudou mít negativní test, nenecháme je běhat po budově, dozvěděly se.

„Třeba OKD ohlásila, že bude brát jen ty agenturní zaměstnance, kteří mají negativní test,“ líčí šéf Svazu obchodu Tomáš Prouza atmosféru mezi podniky. Cena testu pro samoplátce je zastropovaná na 1674 korunách. Že by ty preventivní proplácely pojišťovny, tomu Ministerstvo zdravotnictví podle Prouzy nakloněné není. Zda a za jakých podmínek by si firmy směly testy odečíst z daní, ale Prouza s Ministerstvem financí řeší. Jasno by mohlo být už příští týden ve čtvrtek. Odpočet by se mohl týkat třeba každého testu, který je nutný pro služební cestu do zahraničí.

Než přijde výsledek, test bude k ničemu

„Pro nás to nemá význam. Zaměstnanec jde na test, večer si zajde na volejbal a než přijdou výsledky, už je test neaktuální a můžete ho dělat znova. Kdybychom měli testovat pořád všechny, tak by nás to stálo miliony,“ uvádí Ivana Gračková, mluvčí skupiny BR Group. Příspěvek státu na testy by ale uvítali. S testy mají z léta bohaté zkušenosti.

V červenci a v srpnu nechala totiž firma z této skupiny Lanex za povinné testy pro pendlery z Polska zhruba 800 000 korun. „Ta opatření nebyla nikdy odůvodněná. Není jasné, proč si vybrali tuto skupinu. Kdo přijel pracovat z ohniska Karviné, na testy nemusel. Kdo z tři kilometry vzdálené vesnice v Polsku, test mít musel,“ vysvětluje Gračková, proč Lanex žaluje o náklady Ministerstvo zdravotnictví. A další žaloba přijde v řádu týdnů. FV plast z téže skupiny zatím počítá, na kolik ho vynucené testování pendlerů přišlo.

S nadějí sledují firmy vývoj testů ze slin. Nové LAMP testy vyvíjejí i české laboratoře, například na České zemědělské univerzitě. Odpadá nepříjemný výtěr z nosohltanu, výsledky by mohly být za hodinu a cena kolem pětistovky.

Reklama

Doporučované